نام پارچه گاباردین قطعا به گوش شما هم خورده است. زمان خرید پارچه کت شلوار و همینطور خرید کت شلوار به صورت آماده این نام پارچه زیاد استفاده میشود. گاباردین که گاها گاواردین یا گبردین هم تلفظ میشود پارچهای با دوام و با بافت متراکم است. دوام منحصر به فرد این پارچه باعث شده است در طول زمان همواره به عنوان یک انتخاب موثر در تولید انواع کت و شلوار، لباس فرم، پالتو و سایر لباسها استفاده شود.
تاریخچه گاباردین
این کلمه در سالهای دور برای یک نوع لباس خاص استفاده میشد اما بعدها کاربرد گاباردین تغییر پیدا کرد. در سال 1888 توماس بِربری بنیانگذار برند لوکس بربری (Burbury) پارچهای را تولید کرد و نام آن را گاباردین گذاشت. از این تاریخ به بعد نام گاباردین یک مفهوم مدرن پیدا کرد و نام یک پارچه را به خود گرفت و تا امروز هم این نام استفاده عمومی دارد.
تولید پارچه گاباردین
تولید پارچه گاباردین در ابتدا از جنس پشم خالص بود. انواع تولید شده از پشم مرینوس از جمله با ارزشترین این پارچهها به حساب میآید. اما در ادامه تولید این پارچه با هدف کاهش قیمت تمام شده، در ترکیب با پنبه و پلی استر نیز تولید شد. امروزه پارچههای گاباردین از جنس پنبه خالص و ترکیب پنبه / پلی استر نیز تولید میشود و همچنان با نام گاباردین در بازار به فروش میرسد. همچنین تولید این پارچه از جنس 100 درصد پلی استر به صورت محدود اما با هدف ارائه یک محصول با کیفیت ارزانقیمت نیز انجام میشود.
ساختار بافت گاباردین
ساختار بافت پارچه گاباردین به صورت سرژه منظم با خطوط مورب 45 یا 63 درجه بافته میشود. روی این پارچه دارای خطوط منظم کج بوده و پشت پارچه سطحی صاف دارد. ضمنا ساختار بافت این پارچه همواره به شکلی است که تراکم تار در آن تا دو برابر بالاتر از پود میباشد. این ساختار بافت باعث میشود تولیدکنندگان لباس به راحتی و بدون کمترین مشکلی پارچه را برش دهند و برای دوخت آماده کنند.
این پارچه با توجه به نوع کاربردی که برای آن در نظر گرفته میشود در محدوده وزنی 250 تا 450 گرم در متر مربع تولید میشود.
کاربرد گاباردین
گاباردین در دهه پنجاه میلادی به طور گستردهای برای تولید کت تک، شلوار تک و کت شلوارهای نیمه رسمی رنگارنگ استفاده میشد. اما جالب است بدانید لباسهای تولید شده از پارچه گاباردین که توسط برند بِربری ارائه شده بود، در ابتدا در سال 1911 توسط كاشفان قطب جنوب استفاده شد.
امروزه کاربرد این پارچه در صنعت مد و پوشاک همچنان پابرجا بوده و علاوه بر انواع لباس رسمی مردانه در تولید کت دامن و کت شلوارهای زنانه نیز به کار گرفته میشود. لازم به توضیح است که این روزها از پارچه گاباردین پنبهای اغلب برای تولید انواع کت تک و شلوار تک استفاده میشود.
مزایا گاباردین
در این بخش به طور خلاصه به مهمترین شاخصهای مربوط به پارچه گاباردین اشاره خواهد شد:
- این پارچه به دلیل وجود الیاف پشم و همچنین نوع بافتی که دارد، ثبات سایشی خیلی خوبی داشته و به این ترتیب دوام بالایی را برای محصول نهایی به همراه خواهد آورد.
- پارچه گاباردین از جنس پشم با وجود تراکم بافت بالا، وزن سنگینی ندارد و از دسته پارچههای با وزن متوسط به حساب میآید و به نوعی این سبکی یک مزیت عالی برای این پارچه میباشد.
- همانطور که اشاره شد از الیاف پشم و پنبه در تولید این پارچه استفاده میشود. جذب رطوبت بالا در الیاف پشم و همچنین پنبه باعث میشود، حس مطلوبی در جریان استفاده برای مصرف کننده حتی در فصل گرم سال به همراه داشته باشد.
- از آنجا که الیاف پشم ثبات بالایی در برابر چروک شدن دارند، محصولات تولید شده از این جنس الیاف به راحتی چروک نمیشوند. بدون هیچگونه تردید چروک نشدن پارچه در عین راحتی در زندگی امروز یک شاخص بسیار مهم تلقی میشود. مقاوم بودن این پارچه در برابر چروک شدگی به دلیل ساختار بافت آن نیز میباشد.
- متراکم بودن بافت پارچه گاباردین باعث میشود این پارچه ایستایی بسیار خوبی داشته باشد از این رو لباسهای تولید شده از آن فرم زیبایی به بدن میدهد.
- استفاده از نخهای با تاب نسبتا بالا و همچنین تراکم زیاد این پارچه یک شاخص مثبت دیگری نیز ایجاد میکند و آن مقاومت خوب در برابر لکه شدن و جلوگیری از نفوذ لکهها به داخل بافت پارچه همزمان با استفاده از لباس است.
نحوه نگهداری
با توجه به حساسیت پشم به حرارت و گرمای آب، پیشنهاد میشود لباسهای تولید شده از پارچه گاباردین به روش خشکشویی شسته شوند. به این ترتیب عمر لباس به مراتب بیشتر خواهد شد. اما در صورتی که قصد شستشوی آن در منزل و توسط ماشین لباسشویی را دارید به یاد داشته باشید که از برنامه شستشویی پشمی استفاده گردد. برنامه شستشوی پشم در ماشینهای لباسشویی درجه حرارت و چرخش متناسب با این نوع جنس را اعمال کرده از این رو احتمال آسیب به حداقل خواهد رسید.
ذکر این نکته ضروری است که روش شستشویی مطرح شده صرفا مربوط به پارچه های گاباردین از جنس پشم بوده، اما همانطور که اشاره شد این پارچه از جنس پنبه و پنبه / پلی استر نیز در بازار موجود است. بنابراین شرایط شستشویی برای این دسته کمی سادهتر خواهد شد و شما میتوانید با برنامه شستشویی روزانه لباسهای تولید شده با این نوع پارچه را مورد شستشو قرار دهید.
برای اتو کشیدن نیز از دمای متوسط استفاده شود، قطعا میدانید الیاف پشمی به حرارت بالا حساس هستند و در صورت اعمال حرارت زباد اتو، الیاف پشم در ساختار پارچه کارکرد اصلی خود را از دست میدهند. ضمنا از فشار بیش از حد به اتو در جریان اتو کشی نیز میبایست اجتناب شود.
یک نکته مهم برای تولیدکنندگان لباس که قصد تولید محصول با پارچه گاباردین دارند، استفاده از سوزن چرخ با سایز متوسط میباشد. انتخاب سوزن دقیق باعث میشود همزمان شکستگی مداوم سوزن کمتر شده و در عین حال هیچگونه آسیبی نیز به پارچه در جریان دوخت وارد نگردد. همچنین با توجه به ضخامت پارچه بهتر است اندازه طول بخیههای دوخت بین 2.5 تا 3 میلیمتر تنظیم شود تا استحکام در قسمت درز در محصول نهایی در بالاترین سطح قرار بگیرد.
-