علائم تب مالت شامل گزینههای مختلفی است که واضحترین آنها تب است. اما بالا بودن دمای بدن و تب به تنهایی نمیتواند دلیلی برای ابتلا به تب مالت باشد و لازم است تا نشانههای دیگر بررسی شود.
تب مالت که برگرفته از نوعی عفونت باکتریایی است اغلب از حیوانات به انسان منتقل میشود. علائم اذیت کنندهای به غیر از تب دارد که ممکن است از چند روز تا چندین ماه پس از ابتلا به آن نیز ادامه داشته باشد. راه درمان و کنترل تب مالت نیز میتواند برای درمان عموم توسط پزشک تجویز شود. همراه ما باشید تا به بررسی این موارد به طور کامل بپردازیم.
تب مالت بر اثر چه چیزی ایجاد میشود؟
تب مالت تاثیر گذار بر تمام حیوانات است. به دلیل اینکه انسانها با حیوانات اهلی بیشتر در ارتباط هستند، بیشتر از طریق آنها به انسان منتقل میشود.
حیواناتی مانند گاو، شتر، گوسفند و بز و بسیاری از حیواناتی که تغذیه انسان را فراهم میکنند، میتوانند عاملانی برای ایجاد تب مالت در انسانها باشند. البته احتمال ابتلا در حیواناتی از قبیل گوسفندان و گاوها، بز، خوک، سگ، گراز، گوزن و شتر بیشتر است.
عامل ایجاد علائم تب مالت میکروب بروسلا است. این میکروب ممکن است در بین تمام حیوانات گسترش یابد. اغلب از فراوردههای دامی مانند شیر، پنیر و گوشت خام یا نیم پز شده و سایر محصولات لبنی به انسان منتقل میشود. مشکلات گوارشی، کم خونی و کم بودن اسید معده میتواند احتمال ابتلا به تب مالت بر اثر مصرف محصولات دامی را افزایش دهد.
راههای انتقال تب مالت
- مصرف شیر نجوشانده و لبنیات غیر بهداشتی
- مصرف گوشت خام و یا نیم پخت حیوانات مبتلا به تب مالت
- انتقال بیماری بین افراد مختلف
- تماس با اشیا و یا افراد آلوده
- تماس مستقیم با باکتری بروسلا
- استنشاق محیطهای آلوده به باکتری بروسلا
مصرف لبنیات محلی و غیر پاستوریزه میتوانند به بالا بردن احتمال پیدایش علائم تب مالت منجر شوند. علاوه بر آن، افرادی که تماس بیشتری با حیوانات دارند، مثل دامداران، شکارچیان، میکروبیولوژیستها و دامپزشکان، در خطر بیشتری برای ابتلا به آن هستند.
علائم ابتلا به تب مالت شامل چه مواردی است؟
تب مالت به دلیل اینکه بر هر فردی به نوعی نشان داده میشود به بیماری هزار چهره معروف است. علائم تب مالت اکثر اوقات با تب همراه است. موارد دیگری هستند که فرد بعد از ابتلا به تب مالت در کنار تب احساس خواهد کرد.
- تب
- لرز
- کاهش اشتها
- تعریق بیش از حد
- درد مفاصل
- کمر درد
- دردهای عضلانی
- سر درد و احساس سرگیجه
این علائم در برخی افراد سریعا و بعد از گذشت چند روز بهبود مییابد. اما در برخی افراد گذر زمانی بیش از چند هفته و حتی چند ماه لازم است تا این بیماری از بین رود.
حتی دیده شده علائم تب مالت بهبود یافته اما مجدد بعد از گذشت چند روز بازگشته است. اگر باکتری بروسلا مزمن شود ممکن است تاثیرات بلند مدتی را از خود برجای گذارد. علائمی شامل خستگی بیش از حد، تب بازگشتی، ورم مفاصل، التهاب قلب، آرتریت و التهاب مهرهها را به همراه خواهد داشت.
بروسلا ممکن است علائم متفاوتی را از خود نشان دهد و گاهی علائمی شبیه آنفولانزا را از خود نشان دهد. در صورت درمان نشدن نیز ممکن است عواقب خطرناکی را به همراه داشته باشد.
عواملی که بر سیستم عصبی، قلب، کبد و سیستم باروری تاثیر گذار هستند در صورت عدم درمان به موقع ممکن است بروز داده شوند. علائم تب مالت میتواند بر تک تک اعضای بدن تاثیرات خود را ایجاد کند.
پیشگیری از ابتلا به تب مالت
این بیماریِ قابلِ انتقال از حیوان به انسان، به عنوان یک بیماری مشترک بین هر دو است. بیماری بروسلوز یا همان تب مالت، تنها با پیروی از چند راهکار ساده قابل پیشگیری است.
- پرهیز از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه مثل کشک محلی، دوغ و ماست غیر پاستوریزه بهترین راه برای دور ماندن از خطر ابتلا به این بیماری به شمار میرود. حتی بهتر است در صورت سفر به شهر و کشورهای دیگر از مصرف لبنیات پرهیز شود.
- اگر از حیوانات اهلی نگهداری میکنید حتما آنها را واکسینه کنید.
- برای پیشگیری از ایجاد علائم تب مالت باید انواع گوشت را به صورت کامل پخت و بعد مصرف کرد. انواع گوشت را بهتر است در دمای بین 64 الی 74 درجه سانتی گراد طبخ کرد. در این صورت باکتری بروسلا از بین خواهد رفت. سعی کنید غذاهایی که در رستورانها سفارش میدهید از نوع مطمئن و کاملا پخته شده باشد. استفاده از فراوردههای دامی مطمئن و سلامت نکته بسیار مهمی در پیشگیری از ابتلا به علائم تب مالت به شمار میرود.
- کارگران دامپزشکی و کشتارگاهها، دامپزشکان، شکارچیان و همینطور اکثر افرادی که با حیوانات مستعد این بیماری در ارتباط هستند باید نکات ایمنی و بهداشتی همچون پوشیدن دستکش و استفاده از ماسک حین کار را جدی بگیرند.
راه درمان بروسلوز
با مشاهده علائم تب مالت حتما برای درمان و تشخیص دقیق باید به پزشک مراجعه کرد. با تحت درمان قرار گرفتن صحیح باکتری به طور کامل از بدن خارج خواهد شد.
پزشک برای تشخیص تعدادی آزمایش را روی فرد انجام میدهد. با انجام یک تست خون ساده مشخص میشود که فرد به این باکتری مبتلا شده است. پزشک پس از تشخیص به مدت حداقل 6 هفته مصرف آنتی بیوتیک مناسب فرد را تجویز خواهد کرد.
البته ممکن است برای هر فرد نسبت به شدت ابتلا مدت و دوز مصرفی متفاوتی تجویز شود. باید دوره درمان و مصرف داروها تکمیل شود تا باکتری در بدن کاملا از بین برود.
بسته به وخامت ابتلا، پزشک قرص و آمپول آنتی بیوتیکهایی مانند جنتامایسین، داکسی سایکلین و داروهای آنتی بیوتیک دیگر را تجویز خواهد کرد.
سخن پایانی
در صورت ابتلا به این نوع بیماریها، رعایت بهداشت نکته کلیدی به شمار می رود. مهمترین راه برای دور ماندن از بروز علائم تب مالت رعایت نکات بهداشتی است. تغذیه در رستورانهای نامعتبر، استفاده از لبنیات غیر پاستوریزه و تماس با هر نوع حیوان مشکوک به تب مالت میتواند به عنوان عواملی پرخطر، برای ابتلا به بروسلوز به شمار رود.
نکته مهم دیگر اینکه در صورت مشاهده هر یک از علائم تب مالت باید سریعا به پزشک جهت درمان به موقع مراجعه شود. این نوع بیماری مسری، ممکن است در صورت تشدید، علاوه بر اینکه خطر انتقال به دیگران را دارد، دلیلی واضح برای بروز بیماریهای جدیتری مانند التهاب مفاصل و تورم غدد باشد.
-