سوت، وزوز، صدای زنگ، صداهای مزاحم و چنین صداهایی در گوش اغلب اولین علائم وزوز گوش (تینیتوس) هستند. سوت و صداهای مداوم به طور کلی به معنای منبع استرس قابل توجهی برای افراد مبتلا است. صدای مزاحم گوش علاوه بر وزوز می‌تواند با علائم دیگری مانند فشار شدید در گوش، سردرد، سرگیجه یا حالت تهوع همراه باشد که به کیفیت زندگی نیز آسیب می‌زند. در این مطلب به صداهای اضافی گوش می‌پردازیم که اصطلاحاً وزوز کردن گوش نامیده می‌شود.

 

3

 

 

علت سوت کشیدن گوش چیست؟

وزوز گوش صداهای مداوم یا متناوب در گوش است که فقط توسط فرد مورد نظر قابل شنیدن است (وزوز گوش ذهنی).  برخی سوت کشیدن های گوشی وجود دارد که یک متخصص می‌تواند آن‌ها را با ابزار مناسب ببیند و اندازه گیری کند. در این حالت، فرد از بیماری زمینه ای در گوش میانی رنج می‌برد. این بیماری صداهایی را تولید می‌کند که برای فرد قابل شنیدن است و او آن‌ها را به عنوان سوت کشیدن گوش درک می‌کند.

این نوع از بیماری های گوش به طور خاص به دلیل بیماری‌های عروقی، انقباض عروق، تومور، انقباض عضلات یا فشار خون بالا ایجاد می‌شود. آن‌ها نادرتر از وزوز ذهنی هستند و طبق برآوردها، فقط ۱ درصد از افراد مبتلا به وزوز یا صدای سوت در گوش از این نوع هستند

علت وز وز گوش

شایع ترین علت سوت زدن گوش آسیب به برخی از سلول‌های حسی در گوش داخلی است. این سلول‌ها در این صورت سیگنال‌های مزاحمی ‌را ارسال می‌کنند که مغز نمی‌تواند آن‌ها را از سیگنال‌های تولید شده توسط صداهای خارجی تشخیص دهد. در بسیاری از موارد، چنین آسیب‌هایی ناشی از محیط بسیار پر سر و صدا مانند وزوز مداوم پس از خروج از کنسرت یا مراسم‌ها که صدای آن بسیار بلند بوده است.

اما عوامل مختلف دیگری نیز می‌توانند باعث این امر شوند:

  • جرم گوش پس شستشوی گوش را فراموش نکنید.
  • عفونت گوش میانی
  • فشار خون بالا
  • نارسایی گردش خون در برخی از شریان‌های گردن یا بیماری گوش داخلی مانند بیماری منیر
  • در واقع هر بیماری یا اختلالی که به اندام شنوایی آسیب برساند می‌تواند باعث وزوز گوش شود.
  • وزوز یا سوت کشیدن گوش همچنین می‌تواند در اثر مصرف برخی داروها ایجاد شود.
  • گاهی هم علت این صداهای مزاحم مشخص نمی‌شود.

انواع وزوز گوش

امروزه دو نوع وزوز یا صدای سوت گوش شناخته شده است که به آن وزوز گوش عینی و وزوز ذهنی می‌گویند. نوع اول مربوط به صداهای واقعی است که در بدن ما ایجاد می‌شود و گوش ما آن‌ها را می‌شنود (به عنوان مثال، تپش خون در یک رگ). نوع دوم، سوت یا وزوزی است که واقعی نیست و این یک محصول گوش و مغز ما است.

برای مدت طولانی، تصور می‌شد که منشأ سوت زدن گوش ذهنی در گوش‌های ما نهفته است و این کاملاً اشتباه نیست. در واقع وزوز به طور جزئی یا مستقیم ناشی از کاهش شنوایی است، که می‌تواند مربوط به سن باشد (معمولاً پس از ۵۰ سالگی، انسان دچار افت شنوایی کاملاً طبیعی می‌شود) یا آسیب شنوایی (مثلاً قرار گرفتن در معرض صداهای بسیار بلند). وزوز کردن گوش می‌تواند ریشه‌های دیگری مانند تداخل دارویی یا برخی بیماری‌های گوش هم داشته باشد.

آیا وزوز گوش خطر دارد؟

علل صدای وزو یا سوت کشیدن گوش به طور کامل شناخته شده نیست، اما اکثر افراد مبتلا به آن تا حدی افت شنوایی دارند. وزوز کردن گوش به ندرت با یک مشکل پزشکی جدی مرتبط است و معمولاً به اندازه‌ای شدید نیست که در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند. با این حال برخی افراد معتقدند که این امر بر خلق و خو و توانایی آن‌ها برای خوابیدن یا تمرکز تأثیر می‌گذارد. در موارد شدید وزوز یا سوت گوش می‌تواند منجر به اضطراب یا افسردگی شود.

در حال حاضر هیچ درمانی برای وزوز گوش وجود ندارد، اما راه‌هایی برای کاهش علائم وجود دارد. رویکردهای رایج شامل استفاده از دستگاه‌های تراپی صوتی (از جمله سمعک‌ها)، درمان‌های رفتاری و داروها است.

علت وزوز گوش راست و چپ فرق دارد؟

گاهی صدای سوت در گوش به دلیل تغییر یا تخریب جریان خون در نزدیکی گوش ایجاد می‌شود. بنابراین این گوش است که تحت تاثیر این تغییر در گردش خون قرار می‌گیرد و ضربان‌های ریتمیک وزوز و به صورت ضربانی را حس می‌کنید. علت این امر ساده است، هر چه خون سریع‌تر جریان داشته باشد سر و صدای بیشتری ایجاد می‌کند.

درک یک طرفه‌ی صدا به این معنی که در گوش چپ یا راست شنیده می‌شود است. این علل عروقی یا سایر علل مانند تومور (که در بیشتر موارد وزوز گوش ضربانی خوش خیم است) یا پارگی پرده گوش در اکثر موارد فقط یک گوش را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

آیا سینوزیت باعث وزوز گوش می‌شود؟

سینوزیت و وزوز کردن گوش با هم مرتبط هستند. احتقان بینی ناشی از سینوزیت به خصوص اگر شدید باشد، می‌تواند وزوز را ایجاد کند. در واقع حفره‌های سینوسی و گوش سیستم‌های به هم پیوسته‌ای هستند. هنگامی‌که فشار اطراف پرده گوش به دلیل احتقان گوش افزایش می‌یابد صدای سوت در گوش را ایجاد می‌شود.

اگرچه نادر است اما در برخی موارد ممکن است وزوز ضربانی برای گوش ایجاد شود. در این صورت فرد صدایی را می‌شنود که با ضربان قلب هماهنگ است. این نوع وزوز گوش معمولاً ناشی از افزایش جریان خون است.

استرس و وزوز گوش

همه‌ی افراد به یک شکل تحت تاثیر وزوز و صدای مزاحم گوش قرار نمی‌گیرند و تجربه‌ی آن در افراد مختلف متفاوت است. برخی افراد به شدت تحت تاثیر قرار می‌گیرند در حالی که برخی دیگر به راحتی آن را تحمل می‌کنند.

وزوز گوش باعث ناراحتی مداوم، موقت یا گاه به گاه می‌شود. صدای شنیده شده کمی آزاردهنده است و برای برخی افراد می‌تواند در زندگی روزمره ناتوان کننده و حتی در حد از کار افتادن باشد. در اکثر موارد، وزوز بر کیفیت زندگی و سلامت جسمی ‌و روحی تأثیر می‌گذارد. این پیامدها متعدد و بسته به فرد مبتلا متفاوت هستند:

  • عدم تمرکز
  • استرس
  • اضطراب (ترس از بدتر شدن به عنوان مثال) که می‌تواند منجر به افسردگی با تنش‌های عصبی شود.
  • افسردگی و سوت کشیدن گوش

وزوز گوش (سوت زدن یا سایر صداهای ناخواسته در گوش) بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد که سیستم شنوایی آن‌ها به طور منفی به اضطراب، استرس یا افسردگی واکنش نشان می‌دهد. این امر شامل رنج بردن از وزوزهای آزاردهنده ای است که تشخیص آن می‌تواند به عنوان “وزوز گوش ناشی از اضطراب” یا “سوت زدن ناشی از اضطراب” طبقه بندی شود.

نتیجه‌گیری

وزوز یا سوت کشیدن گوش پدیده‌ای است که می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله آسیب‌های حسی، بیماری‌های عروقی، عفونت‌ها، مصرف داروها و حتی استرس و اضطراب ایجاد شده و به افسردگی ختم شود. این وضعیت هرچند به ندرت با مشکلات پزشکی جدی همراه استمی‌تواند تاثیرات منفی قابل توجهی بر کیفیت زندگی، تمرکز، خواب و سلامت روانی فرد داشته باشد.

روش‌های مختلفی برای مدیریت و کاهش علائم وزوز گوش وجود دارد اما هیچ درمان قطعی برای آن یافت نشده است. درک بهتر علل و مکانیسم‌های این اختلال می‌تواند به بهبود روش‌های درمانی و کاهش تاثیرات آن بر زندگی افراد کمک کند.

-