پیچ خوردن پا آسیبی است که هنگام غلت زدن، پیچاندن یا چرخاندن مچ پا به شکلی ناخوشایند ممکن است اتفاق بیفتد. پيچ خوردگی مچ پا می تواند رباط های پا را که به نگه داشتن استخوان های مچ پا در کنار هم کمک می کنند، کشیده یا پاره کند. رباط ها به تثبیت مفاصل کمک می کنند و از حرکت بیش از حد جلوگیری می کنند پس آسیب آن ها مشکلات زیادی ایجاد می کند. در این مقاله می خواهیم با علائم، راه ها و طول درمان پيچ خوردگی مچ پا و کف پا آشنا شویم.
علت پیچ خوردن پا چیست؟
پیچ خوردگی مچ پا که یکی از انواع پرتکرار بیماری های ارتوپدی است، در موارد زیادی می تواند اتفاق بیفتد مثل سقوط از جایی و به حالت ناخوشایندی روی پا فرود آمدن. پیچ خوردن مچ پا در زمان های دیگری که انتظارش را نداریم مانند پیاده روی، ورزش یا وقتی کسی پایش را روی پای شما می گذارد هم ممکن است ایجاد شود.
علائم پیچ خوردن مچ پا
- درد، به خصوص زمانی که وزن را روی پای آسیب دیده بیندازید.
- حساسیت هنگام لمس مچ پا
- تورم
- کبودی
- محدوده حرکتی محدود
- بی ثباتی در مچ پا
- احساس ترکیدن یا صدا در زمان آسیب
بنابراین در اکثر پیچ خوردگی های مچ پا، بلافاصله در محل پارگی احساس درد می کنید، مچ ورم می کند و ممکن است کبودی ایجاد شود. همچنین مچ پا حساس می شود و در هنگام حرکت درد می گیرد. در موارد شدید ممکن است هنگام آسیب پا احساس کنید چیزی پاره و یا می ترکد.
انواع پیچ خوردگی پا
- نوع اول: در نوع اول پیچ خوردگی باعث کشیده شدن رباط پا شده و علائمی مانند ورم و درد ایجاد می کند.
- نواع دوم: نوع یا درجه ی دوم از پیچ خوردگی زمانی است که رباط دچار پارگی شده باشد و علائمی مانند ورم و کبودی به دلیل خونریزی زیر پوستی ایجاد می کند.
- نوع سوم: در این نوع از پیچ خوردن مچ پا، رباط کاملا پاره می شود و فرد دیگر نمی تواند راه برود و شدیدا درد دارد.
پیچ خوردن پا در فوتبال
آسیب و پیچ خوردگی مچ پا از شایع ترین مصدومیت هایی است که برای بازیکنان فوتبال چه حرفه ای و چه آماتور اتفاق می افتد. به ترتیب آسیب هایی که بازیکنان را دچار می کند عبارتند از:
- آسیب رباط جانبی
- استئوکندرال
- مصدومیت بافت نرم مچ پا
- ورم فاسیای کف پا
- مصدومیت از ناحیه تاندون
- شکستگی استخوان
مسلما برای یک فوتبالیست مچ پا یکی از مهم ترین اعضاست پس لازم است درصورت آسیب دیدگی سریعا با پزشک مشورت و مشکل و راه درمان آن را بیابند. در ادامه ی مقاله شما را در این باره راهنمایی خواهیم کرد.
پیچ خوردن پا در بارداری
با اینکه پیچ خوردن مچ پا به تنهایی خطری بر سلامت جنین ندارد اما باز هم می تواند برای مادر دردناک باشد و یا باعث افتادن او شود. از آن جایی که در بارداری مخصوصا در ماه های آخر تعادل مادر هنگام راه رفتن زیاد بهم می خورد بهتر است با احتیاط بیشتر راه بروند. اگر مادری دچار پیش خوردگی پا شد و درد او زیاد بود لازم است حتما به ارتوپد مراجعه کنند.
پیچ خوردن پا در والیبال
پیچ خوردگی مچ پا شایع ترین نوع آسیب در والیبال است. فشاری که هنگام فرود آمدن پس از پرش در والیبال به پا و مخصوصا قوزک پا وارد می شود می تواند باعث ناراحتی در این قسمت شود. اگر والیبالیست نامتعادل هم فرود بیاید که احتمال آسیب دیدگی فرد بیشتر هم می شود. اگر پیچ خوردگی ساده و جزئی باشد، فرد می تواند بازی را ادامه دهد اما اگر پا ورم کرد و صدای شکستگی هم در هنگام آسیب ایجاد شده باشد باید مراقبت جدی انجام شود.
عکس پیچ خوردگی مچ پا
در این تصویر می توانید ام آر آی مچ بعد از پیچ خوردگی پا را ببینید.
درمان پيچ خوردگي مچ پا
درمان پیچ خوردگی پا به هر دو نوع خانگی و پزشکی انجام می شود اما در موارد شدید بهتر است حتما به پزشک ارتوپد مراجعه کنید. در ادامه می خواهیم بیشتر با راه های درمان پیچ خوردن پا آشنا شویم.
اگر برای درمان پیچ خوردگی مچ پا نیاز به پزشک داشته باشید پس از مراجعه به مطب یا بیمارستان، پزشک محل آسیب دیده را معاینه می کند، ورم پا را بررسی می کند، قدرت و ضعف پا و همچنین تعادل فرد روی پا را می سنجد. سپس تمرینات ورزشی فیزیوتراپی مانند تمرینات دامنه حرکتی، تمرینات مقاومتی و … و داروهای لازم برای کاهش درد و التهاب پا تجویز می شود. البته اگر آسیب خیلی شدید باشد احتمال جراحی برای ترمیم رباط های آسیب دیده هم وجود دارد.
اقدامات بعد از پیچ خوردگی مچ پا
- به هیچ عنوان مچ پا را تکان ندهید.
- از یخ استفاده کنید تا درد، کبودی و ورم پا کم شود. نکته: یخ را مستقیم روی مچ پا نگذارید. می توانید یخ را در حوله و بعد حوله را روی پا بگذارید.
- می توانید از آتل یا مچ بند استفاده کنید که درمان بهتر و سریع تر انجام شود.
- همچنین استفاده از عصا در درمان پیچ خوردگی پا بسیار مفید باشد.
- استفاده از نوار الاستیک هم می تواند خیلی موثر باشد.
پیچ خوردگی مچ پا چند روز طول میکشد؟
طول درمان پیچ خوردگی مچ پا بستگی به این دارد که آسیب چقدر جدی باشد. به صورت کلی می توان گفت طول درمان از یک هفته تا پنج هفته ممکن است طول بکشد.
درمان سریع پیچ خوردگی مچ پا در منزل
رعایت برخی موارد مثل داشتن استراحت کافی، استفاده از نوار الاستیک (نه خیلی محکم)، مچ بند پا برای پیچ خوردگی و یخ می تواند به افزایش سرعت بهبودی فرد کمک کند. اگر آسیب خیلی جدی نباشد لازم نیست به پزشک مراجعه کنید اما اگر این شرایط را داشتید مراجعه به پزشک لازم است:
- عدم توانایی راه رفتن
- درد شدید
- ورم شدید
- کبودی و یا قرمزی بخش آسیب دیده ی پا
- بهتر نشدن فرد از ۵ روز تا یک هفته
- بی حس بودن پا یا انگشتان پا
درمان پیچ خوردگی مچ پا با زردچوبه
یکی از انواع راه های درمان سنتی پیچ خوردگی مچ پا استفاده از زردچوبه است که به روش زیر انجام می شود:
- ۲ قاشق غذاخوری زردچوبه و ۱ قاشق غذاخوری آب لیمو را با کمی آب گرم مخلوط کنید.
- خمیر را روی قسمت آسیب دیده بمالید و بعد با باند ببندید.
- هر ۱۰ ساعت یکبار به مدت یک هفته این کار را تکرار کنید.
درمان پیچ خوردگی مچ پا با روغن زیتون و تخم مرغ
روغن زیتون را با زرده ی تخم مرغ مخلوط کنید و این خمیر را روی پا قرار دهید و ماساژ دهید. سپس پوست را تمیز کنید. اگر این کار را سه بار یا دفعات بیشتر در روز انجام دهید می تواند موثر باشد.
بهترین دارو برای پیچ خوردگی مچ پا
به غیر از مسکن ها که به کاهش درد کمک می کنند می توان از یک سری پماد هم برای پیچ خوردگی پا استفاده کرد. به عنوان مثال
پماد برای پیچ خوردگی مچ پا
- پماد دیکلوفناک
- پماد پیروکسیکام
- پماد چله داغی
- پماد رزماری
-