بسیاری از کارهای روزمره با استفاده از مچ دست صورت می گیرد، به همین دلیل اگر آسیبی به آن وارد شود کارهای عادی نیز مختل خواهند شد. درد مچ دست می تواند دلایل مختلفی داشته باشد در ادامه این مقاله به ورزش هایی خواهیم پرداخت که برای کاهش این درد مفید هستند.

20

درد در مچ دست:

سرپوش پزشکی - تعداد زیادی استخوان داخل مچ دست وجود دارد که در بین آنها غضله و رباط وجود دارد، از طرفی سه عصب در دست وجود دارند که از ساعد به سمت مچ دست کشیده می شوند. درد در مچ دست و انگشتان می تواند دلایل زیادی داشته باشد، در برخی از موارد ممکن است این درد ریشه در خستگی و یا مشکلات جدی تر داشته باشد، اما معمولی ترین علت درد در مچ؛ ضربه می باشد. در ادامه به برخی از رایج ترین و مهمترین دلایل درد مچ می پردازیم:

سندروم تونل کارپال:

این سندرم ناشی از ضخیم شدن رباط دست است. زمانی که اعصاب دست تحت فشار قرار بگیرند به طور معمول خود را با ضعف، بی حسی و درد در مچ دست نشان می دهند، غالبا درد در نواحی مانند شست، انگشت اشاره و انگشت وسط بیشتر می باشد. سندرم تونل کارپال به دلیل فعالیت های تکراری و روزانه نظیر؛ بلند کردن اشیاء، تایپ کردن و... رخ می دهد. افرادی که دارای اضافه وزن هستند یا از دیابت و آتروز رنج می برند، بیشتر به این بیماری مبتلا خواهند شد.

آسیب دیدگی مچ دست:

در صورتی که دست دچار آسیب دیدگی شود می تواند با درد همراه باشد. شکسته شدن استخوان‌های مچ دست و تاندونیت از جمله آسیب دیدگی های مچ دست هستند و از علائم آسیب مچ دست ممکن است تورم، کبودی یا مفاصل آسیب دیده در نزدیکی مچ دست باشند. برخی از صدمات مچ دست می توانند به دنبال آسیب دیدگی در اثر ضربه بلافاصله رخ دهند و به مرور زمان علائم با شدیدتری همراه باشند.

 

آرتروز:

بیماری آرتروز در واقع همان التهاب مفاصل است که همین التهاب باعث تورم و سفتی در قسمت‌های مختلف بدن می شود. آرتروز می تواند در مچ دست اتفاق بیوفتد که معمولا با افزایش سن اتفاق می افتد و در نهایت سفتی، ورم و درد مفاصل را به همراه خواهد داشت. آرتریت می تواند دلایل متعددی داشته باشد که از جمله آنها می توان به سایش طبیعی و پارگی رباط ها، افزایش سن و حتی کار بیش از حد دست‌ها اشاره کرد.

آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی:

این بیماری یک بیماری خود ایمنی است و به طور معمودر هر دوست ظاهر می شود، در این بیماری سیستم ایمنی به اشتباه به آستر مفاصل حمله ور می شود، که مچ دست هم یکی از مکان های مورد حمله می باشد. همین موضوع می تواند سبب درد و تغییر شکل مفاصل شود که بیشتر در زنان میانسال اتفاق می افتد.

بیماری دکوروان:

در بیماری دکوروان تاندون ها و مچ دست به خصوص در ناحیه اطراف شست، التهاب ایجاد می شود، این بیماری علت خاصی ندارد اما در بیشتر موارد ضربه خوردن یا کار کردن زیاد می تواند سبب ایجاد این عارضه شود.

آسیب شدید فیبروکارتیلاژ مثلثی:

در قسمت صورتی مچ دست غضروف رشته ای به نام فیبروکارتیلاژ فرار دارد که در واقع نقش لایه محافظتی را ایفا می کند و می تواند از استخوان در برابر ضربه حفاظت کند، این غضروف در برخی موارد می تواند در اثر وارد شدن ضربه پاره شود.

رگ به رگ شدن و پیچ خوردگی مچ دست:

گاهی برخورد با زمین یا سطحی مشخص می توان  سبب پیچ خوردن یا رگ به رگ شدن دست شود، همین موضوع می تواند کشیدگی رباط دست را به همراه داشته باشد که در نهایت با دردی خفیف تا شدید خود را نشان می دهد.

تاندونیت مچ دست:

در اثر پارگی جزئی و حتی التهاب مچ دست ممکن است تاندونیت ایجاد شود، که در برخی موارد کار زیاد هم می تواند دلیل برای ایجاد تادونیت مچ دست باشد.

 

کیست گانگلیون:

درد دست گاهی به وجود کیستی به نام کیست گانگلیون مربوط می شود. این کیست غالبا در ناحیه کف دست و مفصل دست ایجاد می شود، جالب است بدانید این برعکس آنچه گمان می شود کیست های کوچکتر نسبت به کیسا های بزرگتر آسیب بیشتری در پی خواهند داشت. بنابراین اگر کیستی روی دست مشاهده کردید بهتر است برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

آماس مچ دست:

یکی از مواردی که باعث می شود حرکت دو بافت روی همدیگر به سادگی صورت بگیرد؛ بورس یا کیسه‌ی سینوویال است که حاوی مایع سینوویال می باشد و در میان دو بافت قرار می گیرد. در صورتی که این کیست ها دچار التهاب شوند؛ تورم ایجاد می شود و در نهایت فرد در ناحیه مچ دست خود احساس درد و التهاب دارد.

تمرین های مفید برای کاهش درد در ناحیه مچ دست:

تمرین اول؛ کشیدن انگشت ها به عقب: 

با کشیدن آهسته انگشتان به سمت عقب به مدت ۱۰ ثانیه می توانید درد را تا حدودی کاهش دهید. این تمرین را در طول روز برای ۵ بار تکرار کنید تا اثر مثبت آن را مشاهده کنید.

 

تمرین دوم؛ بردن انگشت شست به سمت کف دست:

در این تمرین باید سعی کنید اگشت شست خود را به مدت ۱۰ ثانیه به سمت کف دست ببرید و در این وضعیت نگه دارید، سپس تا جایی که می توانید انگشتان را از یکدیگر جدا کرده و دور کنید و این مرتبه نیز ۱۰ ثانیه وضعیت خود را حفظ کنید. این تمرین می تواند درد انشگت شست را نیز کاهش دهد.

تمرین سوم؛ انداختن وزن بدن به روی مچ دستها با کمک میز:

با قرار دادن کف دست روی میز، به حالتی که آرنج هر دو دست شما به کاملا صاف می باشد، سعی داشته باید سنگینی وزن خود را به مچ دستان منتقل کنید، با انجام این تمرین ۳۰ بار در روز به بهبود درد می توان کمک کرد.

 

تمرین چهارم؛ بالا و پایین بردن مچ دست با کمک بطری پر از آب:

برای انجام این تمرین باید از یک بطری آب کوچک استفاده کنید، سپس مچ دست را به سمت بالا کشیده و برای ۵ ثانیه در همین حالت باقی بمانید، این تمرین را می توان ۱۰ بار در روز انجام داد تا نتیجه مثبت ایجاد شود.

تمرین پنجم؛ بالا و پایین بردن مچ دست بدون تکان خوردن آرنج:

یکی از تمرین های مفید برای کاهش درد و خشکی صبحگاهی مچ دست این تمرین است. آرنج دست خود را کاملا صاف کنید و در همین حال مچ دست خود را به سمت بالا و پایین بیاورید. انجام این تمرین برای ۳۰ بار می تواند تاثیر مفیدی داشته باشد.

 

تمرین ششم؛ کشش مچ دست:

با استفاده از دست سالم پشت دست آسیب دیده را بگیرید و با وارد کردن فشار، آن را به سمت پایین خم کنید، ۱۵ تا ۳۰ ثانیه د همین حالت بمانید، دقت  داشته باشید تا زمانی باید فشار را ادامه دهید که درد مختصری در مچ احساس شود و در این زمان مقرر باید این درد مختصر احساس شود.

در مرحله بعد باید با استفاده از دست سالم کف دست مشکل دار را به سمت عقب فشار می دهید تا زمانی که درد مختصر را احساس کنید کارتان را ادامه می دهید و ۱۵ تا ۳۰ ثانیه این فشار را حفظ کنید. ۳ تا ۵ مرتبه این حرکت را در هر جهت تکرار کنید. توجه داشته باشید که این حرکت را باید در حالی که آرنج مستقیم است و خم نشده انجام دهید.

-