یکی از مفاهیم و اصطلاحات رایج در بازارهای مالی و سرمایه گذاری، سفته بازی است. اگر جزء فعالان بازار سرمایه هستید، احتمالا این اصطلاح را بارها شنیده اید، اما شاید تصور شفافی از مفهوم و تعریف آن ندارد. سفته بازی معمولا امری غیر اخلاقی و فرصت طلبانه تلقی میشود که اغلب ریسک بالایی دارد. در این مقاله سعی داریم اطلاعات بیشتری در رابطه با سفته بازی کسب کنیم. با ما همراه باشید.

سفته بازی چیست؟

همانطور که گفته شد، سفته بازی معمولا امری غیر اخلاقی و فرصت طلبانه تلقی میشود که اغلب ریسک بالایی دارد. سفته بازی یعنی انجام معاملات اقتصادی پر خطر و با ریسک بالا و در عین حال پر بازده و پر سود که ممکن است در آن، قسمتی یا تمام مبلغ اولیه سرمایه گذاری از بین برود. دلیل این که سفته بازی امری پر خطر تلقی میشود این است که احتمال ضرر و زیان در آن، از احتمال سود دهی بیشتر است.

در مقابل همان گونه که سفته بازی امری پر ریسک محسوب میشود، در صورت به نتیجه رسیدن، کاملا پر بازده و با سود بالا همراه خواهد بود و اگر انگیزه ی سود بالا وجود نداشته باشد، دلیلی برای انجام سفته بازی وجود ندارد. همچنین لازم به ذکر است که سفته بازی تنها مختص بازار سرمایه نیست و در بازارهای مشابه همچون بازار ارز، بازار مسکن، بازار طلا و سکه، بازار خودرو و… نیز وجود دارد.

سفته باز به چه کسی گفته میشود؟

سفته بازان، گروهی از تحلیلگران و معامله گران هستند که بر روی یک سهم تمرکز می‌ کنند. همچنین، افرادی هستند که با استفاده از پول کلان، اقدام به فعالیت در سهمی خاص می ‌کنند تا زیرکانه به سود دست یابند. سفته بازها با سرمایه کلانی که دارند در برهه زمانی خاصی وارد بازار خاصی میشوند و با توجه به وضعیت بازار مربوطه و حواشی حاکم بر آن، شروع به خریدهای سنگین و در حجم های بالا می کنند. سپس، بعد از آن که خرید آن ها به اتمام رسید، قیمت کالا یا سهام مورد نظر به دلیل کمبود عرضه و تقاضای زیاد، بالا رفته و سفته بازان از این افزایش قیمت به سودهای کلانی دست پیدا می کنند.

سفته ‌بازان معمولا به دنبال ارزش کالا یا سهام نیستند و صرفا به بازده‌ و افزایش قیمت توجه می‌کند. سفته‌ بازان ریسک ‌های بالایی را در ارتباط با پیش‌ بینی تغییرات قیمتی و روند حرکتی کالا یا سهام مورد نظر در آینده می ‌پذیرند و امیدوارند که با انجام این ریسک‌ ها، سریعا به سودهای بالایی دست یابند. معمولا این افراد، سرمایه‌ گذارانی با تجربه، ریسک ‌پذیر، پیچیده و گاها صبور هستند که در بازارهای مربوطه، به اندازه کافی تخصص دارند. فعالیت این افراد در بازه های زمانی کوتاه ‌تری نسبت به سرمایه‌ گذاران دیگر، صورت می ‌گیرد. آن ‌ها سعی می ‌کنند تا تغییرات قیمتی را در بخش ‌های کم ‌ثبات ‌تر بازار پیش ‌بینی کنند و باور دارند که سود بالایی به‌ دست خواهند آورد، حتی اگر شاخص ‌های بازار، خلاف آن را نشان دهد.

 

از نظر سفته بازان چه سهامی برای سفته بازی مناسب است؟

سفته‌ بازان، معمولا سهام ‌هایی که از نظر بنیادی وضعیت مطلوبی داشته و بنا به دلایل نامشخصی از توجه و رشد همسو با بازار دور مانده اند و حجم مبنای پایینی دارند را شناسایی و برای سفته بازی انتخاب می ‌کنند تا بتوانند از سهم مورد نظرشان نوسان های کوتاه مدت و پر سودی بگیرند. نقدینگی بالا و سرمایه کلان که توسط سفته‌ بازان به بازار تزریق می‌شود، منجر به افت عرضه و افزایش تقاضا در سهم و در نهایت افزایش قیمت سهام به میزانی بیش از ارزش واقعی آن سهم می‌گردد که در این صورت چنین سهمی اصطلاحا دارای حباب میباشد.

سفته بازی در سهام شرکت ها

سفته بازی در بورس معمولا در سهام شرکت های کوچک صورت می گیرد؛ زیرا که چنین شرکت هایی تعداد سهام اندک و حجم مبنای کمی دارند و سفته بازان میتوانند به راحتی، کل و یا قسمت زیادی از شناوری سهم را خریداری و نزد خود جمع آوری کنند. پس از جمع آوری قسمت زیادی از سهم در قیمت های پائین، به دلیل کمبود عرضه و انتشار اخبار و شایعات مثبت پیرامون سهم و در نتیجه آن بهبود تقاضا و شکل گیری صف خرید بر روی سهم، قیمت سهم مد نظر رشد زیادی کرده و سفته بازان پس از مدت کوتاهی اقدام به فروش سهام در قیمت های بالا کرده و به سودهای قابل توجهی دست می یابند. همچنین افراد خبره و با تجربه بازار هم گاها با استفاده از تکنیک ها و روش های تحلیلی، میتوانند با سفته بازان همراه بوده و سودهای خوبی داشته باشند.

فرآیند سفته بازی چگونه است؟

سفته بازان سهم را طی روزهای متمادی زیر نظر می ‌گیرند. پس از آن با کدهای معاملاتی مختلف در جاهای مناسب اقدام به خرید سهام در پله‌ های مختلف می ‌کنند. تفاوت خرید سفته بازان با خرید افراد حقیقی و سهامداران خرد در این است که با حجم‌ های بالا و از طریق کدهای مختلف و متعدد معاملاتی این کار را انجام می ‌دهند که جزء سهامداران درصدی و یا سهامداران عمده سهم قرار نگیرند. اگر در رده سهامداران درصدی یا سهامداران عمده سهم قرار گیرند، معاملات آن‌ها رصد شده و اهداف آن‌ها نقش بر آب خواهد شد.

این افراد، پس ‌از اینکه سهام مورد نظرشان را در قیمت ‌های مناسب خریداری کردند، اقدام به جلب ‌توجه اکثر تحلیل گران و معامله گران در بازار می ‌کنند که البته اخیرا در این کار بسیار حرفه ‌ای شده ‌اند. بدین صورت که در حمایت‌ های تکنیکالی قوی، اقدام به بالا بردن حجم معاملات می‌ کنند. روال کار آن‌ها به این صورت است که در چند روز معاملاتی پی در پی، با کدهایی که دارند اقدام به تشکیل صف خرید بر روی سهم می ‌کنند.

 

در روزهای آینده، سفته‌ بازان با کدهای معاملاتی متعددی که دارند، صف های خرید صوری تشکیل داده و قیمت پایانی سهم را تا مثبت کامل قابل نوسان، بالا می‌برند. در همین حال، سایر معامله گران وقتی می‌ بینند یک سهم چند روز صف خرید بوده و اکنون نیز در صف خرید به سر می برد، توجهشان به این سهم جلب شده و اقدام به رفتن در صف ‌های خرید می‌کنند. در روزهای بعدی، سفته ‌بازان سفارشات خرید خود را به ندرت و کم‌ کم از صفوف خرید حذف کرده و به دیگر سهامداران فرصت خرید میدهند.

اقدام غیر اخلاقی سفته بازان

در ادامه پاراگراف قبل، در روزهای آخر که سهم به اهداف خود نزدیک شده، سفته بازان اقدام به تبلیغ سهم در شبکه ‌های اجتماعی نظیر تلگرام، اینستاگرام و… کرده و سایر سهامداران را با خود همراه می‌کنند. این گروه که خطرناک ‌ترین فعالان بازار بورس می‌باشند، با استفاده از سرمایه‌ های کلان و قابلیت ‌های ترویج اطلاعات و اخبار کذب، سعی در دست ‌کاری و انحراف سهام بازار به نفع خود دارند. در پازل اقدامات این گروه از فعالان بازار سرمایه، تنها خودشان برنده هستند و اغلب افرادی که در روزهای پایانی به جمع سهامداران سهم پیوسته اند، با ضرر از سهم خارج می ‌شوند.

نتیجه گیری و کلام آخر

خب دوستان در این مقاله سعی شد تا حدودی در رابطه با سفته بازان و نوع و نحوه فعالیت شان اطلاعاتی کسب کنیم. همواره در بازار های مالی جهان، هیچ گونه قطعیتی در تحلیل ها و پیش بینی ها وجود ندارد و افرادی که سفته بازی می کنند و یا بازیگر سهام هستند همواره دیده می شوند. اما سعی کنید که روش ها و تکنیک های تحلیلی را خودتان حتما بیاموزید. اینکه بر مبنای تحلیل ها و استراتژی و دیدگاه خود معامله کنید خیلی بهتر است تا دیگران. همواره موفق و پر سود باشید.

 

-