اگر جزء فعالان بازار بورس هستید، قطعا برای یک یا چند مورد از سهم های سبدتان، اتفاق افتاده که بنا به دلایلی از سوی ناظر متوقف شده اند و معاملات در آن نمادها با وقفه ای موقتی و یا غیر موقت مواجه شده است. در ادامه به بررسی دلایل توقف نماد های معاملاتی بازار بورس می پردازیم و خواهیم دانست که توقف نمادها چرا و به چه علت صورت می گیرد. با ما همراه باشید.

مقدمه ای بر توقف نمادها

یکی از امور رایج در بازار سرمایه که تقریبا همه ی فعالان بازار سرمایه با آن حتی برای یک بار هم که شده مواجه شده اند، توقف نمادهای مد نظرشان است. توقف نمادها در بورس بدین معناست که معاملات در نماد مورد نظر برای مدتی، حالا برای چند روز و یا چند هفته با وقفه ای موقتی مواجه است و هیچ معامله ای صورت نمی پذیرد. اما دوستانی که به تازگی وارد بازار سرمایه شده اند باید بدانند که این امر، برای مدتی محدود و گاهاً مشخص است و پس از گذشت مدتی، معاملات در نماد مورد نظر به حالت عادی و روال سابق بر می گردد و تحت هیچ شرایطی جای نگرانی وجود ندارد.

مهمترین دلایل توقف نمادها چیستند؟!

برگزاری مجمع یکی از دلایل توقف نمادها در بازار سرمایه است. برگزاری مجامع برای نمادها که خصوصا در چهارماهه ی اول هر سال بیشتر رخ می دهد، خواه مجمع به صورت عادی سالیانه باشد و خواه به صورت فوق‌العاده، سهم دو روز کاری قبل از تاریخ مجمع متوقف خواهد شد و چند روز پس از برگزاری مجمع بازگشائی میشود.

جا دارد به این نکته هم اشاره شود که در مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت ها که صورت حساب های مالی و سود و زیان های سالانه شرکت مورد بررسی قرار می گیرد و تقسیم سود بین سهامداران انجام میشود و تصمیماتی در رابطه با برنامه های آینده شرکت گرفته میشود، سهم دو روز کاری قبل از تاریخ مجمع بسته خواهد شد و چند روز پس از مجمع بازگشائی میشود اما چنانچه مجمع به صورت فوق‌العاده و به جهت تصمیم گیری در خصوص افزایش سرمایه باشد، ممکن است نماد مورد نظر حتی به مدت یک الی دو ماه متوقف باشد.

افشای اطلاعات با اهمیت یکی دیگر از دلایل توقف در نمادهای بازار سرمایه است. چنانچه اطلاعات با اهمیتی از جانب یک شرکت منتشر شود که به هر نحوی اثر مثبت یا منفی بر روی قیمت سهام داشته باشد، باعث متوقف شدن نماد مورد نظر به صورت موقت خواهد شد. افشای اطلاعات با اهمیت چه بصورت گروه الف و چه به صورت گروه ب موجب توقف معاملات در نماد مورد نظر میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ی مربوط به افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف و ب را از اینجا بخوانید؛

یکی دیگر از دلایل توقف در نمادهای بازار بورس رشد یا کاهش بیش از 50 درصد در 15 روز پیاپی میباشد. چنانچه نمادی در بازه زمانی 15 روزه به صورت پیاپی، تغییرات 50 درصدی مثبت یا منفی در قیمت را تجربه کند، حداکثر به مدت 2 روز کاری متوقف خواهد شد.

دیگر دلیلی که موجب میشود نمادی در بازار سرمایه متوقف شود، رشد یا کاهش بیش از 20 درصد در 5 روز پیاپی است. چنانچه نمادی در بازه زمانی 5 روزه به صورت پیاپی، تغییرات 20 درصدی مثبت یا منفی در قیمت را تجربه کند، به مدت 60 دقیقه در حالت سفارش گیری قرار خواهد گرفت.

ظن استفاده از اطلاعات رانتی یا دستکاری قیمت از دیگر علل توقف در نمادهای بازار سرمایه است. چنانچه ناظر بازار ظن یا شک استفاده از اطلاعات رانتی و یا دستکاری در قیمت سهم را داشته باشد، ناظر اختیار دارد در چنین رخ دادی، سهم مورد نظر را حداکثر به مدت 5 روز به حالت توقف درآورد.

از کجا بفهمیم که سهم های سبدمان چرا متوقف شده اند؟!

برای اینکه علت توقف سهم های موجود در سبدمان را بفهمیم، ساده‌ترین راه مراجعه به سایت TseTmc.com است. پس از ورود به سایت، ابتدا از نوارهای بالایی موجود در سایت و از قسمتی که با علامت ذره بین مشخص شده است، سهم مورد نظر را جست و جو می کنیم. حال تابلوی سهم مورد نظر برای شما باز شده است. از طریق سربرگ “پیام ناظر” میتوان به تاریخ و دلیل توقف سهم مورد نظر پی برد.

نتیجه گیری

در این مقاله آموختیم که چه دلایلی موجب توقف در نمادهای معاملاتی بازار خواهند شد و تا حدودی شرایط و چگونگی رخ دادن این دلایل را نیز توضیح دادیم. امیدواریم که این مقاله مورد رضایت شما بوده باشد. همواره موفق و پر سود باشید.

 

-