زونا نوعی بیماری عفونی است که در اثر فعالیت مجدد ویروس آبله مرغان در فردی که قبلاً به این بیماری مبتلا شده است، ظاهر می شود. این ویروس می تواند در بخش های مختلف بدن ظاهر شود و موجب بروز ضایعات پوستی در فرد شود بیماری پوستی زونا به طور معمول با درد و خارش زیادی همراه است و در صورتی که به موقع اقدام به درمان آن نکنید، می تواند عوارض جبران ناپذیری را در بدن فرد ایجاد کند.

4

تحقیقات نشان می دهد که این بیماری به تنهای کشنده نیست اما می تواند خطر ابتلا به سکته قلبی و مغزی را در فرد افزایش دهد. به هر حال آشنا بودن با علائم و نشانه های بیماری برای افراد و پرستار سالمند می تواند به درمان به موقع این بیماری کمک کند.

در این بخش از سپید گستر همه چیز درباره ی بیماری زونا را توضیح می دهیم و کامل با علائم این بیماری پوستی، روش پیشگیری از مبتلا و نحوه درمان بیماری عفونی و ویروس تجدید شده ای آبله مرغان آشنا می شوید.

بیماری زونا چیست؟

بیماری زونا در واقع همان بیماری آبله مرغان است که فرد ممکن است سال ها بعد دوباره به آن مبتلا شود. یک بیماری ویروسی و واگیردار که موجب ایجاد ضایعات پوستی شدید می شود و به راحتی از طریق تماس پوستی و تنفس هوای آلوده از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. زمانی که فرد به آبله مرغان مبتلا می شود، این ویروس در بدن او از بین نمی رود. بلکه به صورت نهفته و غیر فعال در بدن باقی می ماند. زمانی بدن شرایط مساعدی داشته باشد، این ویروس ممکن است دوباره در بدن فرد فعال شود. در این شرایط گفته می شود که فرد به زونا مبتلا شده است. شناخت این بیماری و اقدام به موقع برای درمان برای فردی که وظیفه نگهداری از سالمند را برعهده دارد و همچنین خانواده سالمندان اهمیت زیادی دارد.

بیماری زونا بسیار واگیردار است اما مقدار واگیر آن از ویروس آبله مرغان کمتر است. افرادی که با بیمار مبتلا به زونا روبرو می شوند، نباید به تاول ها و بدن بیمار دست بزنند و در صورت امکان حتماً از ماسک استفاده کنند. این بیماری بیشتر در سالمندان رایج است و بیشتر برای افرادی مسن و افرادی که تا به حال آبله مرغان نگرفته اند مسری محسوب می شود.

عوامل مؤثر بر ابتلا به زونا در سالمندان

به عنوان یک پرستار سالمند یا فردی که وظیفه نگهداری از سالمند را برعهده دارد باید بدانید که برخی عوامل می تواند خطر ابتلا به این بیماری را در افراد افزایش دهد. در ادامه به رایج ترین عوامل مؤثر بر ابتلا به زونا در سالمندان اشاره شده است.

  • بالا رفتن سن و قرار گرفتن در دوران سالمندی
  • ابتلا به بیماری هایی که موجب کاهش مقاومت بدن می شود.
  • استفاده از داروهایی که برای درمان بیماری های خود ایمنی و سرطان مورد استفاده قرار می گیرند.
  • لنفم یا لوسمی
  • جراحی کردن
  • قرار گرفتن در معرض استرس بالا
  • افرادی که سن آن ها بیشتر از 50 سال است
  • بیماری هوچکین
  • افرادی که در دوران جنینی و یا قبل از 18 ماهگی به آبله مرغان مبتلا شده اند

علائم گرفتن زونا چه چیزی است؟

معمولاً افرادی که به زونا مبتلا می شوند تب و لرز خفیفی دارند. بیشتر این افراد درد شدید بدن و حالت سوزش و سوزن سوزن را در بدن خود احساس می کنند. در اکثر مواقع فرد مبتلا به مریضی زونا به ضایعات پوستی مبتلا می شود که این موضوع می تواند در هر فرد شدت متفاوتی داشته باشد. حس کسالت و بی حالی در کنار درد قفسه سینه، درد در صورت و سوزش پوست شکم نیز از دیگر علائم زونا محسوب می شوند.

برخی از سالمندانی که به زونا مبتلا می شوند، تاول هایی قرمز و دردناک در بدن آن ها ظاهر می شود. به طور معمول بیشتر افراد در ناحیه سینه به زونا مبتلا می شوند و دانه هایی آب دار و قرمز در این ناحیه از بدن آن ها ظاهر می شود. اندازه دانه های معمولاً متفاوت است و ممکن است 2 تا 3 هفته طول بکشد تا کاملاً محو شوند. از همین رو به عنوان یک پرستار سالمند یا فردی که وظیفه نگهداری از سالمندان را برعهده دارد، باید با این علائم و نشانه ها به خوبی آشنا باشید.

روشهای پیشگیری از بیماری زونا چه چیزی است ؟

بهتر است بدانید که هیچ روش پیشگیری قطعی برای مبتلا نشدن به زونا وجود ندارد. زیرا واکسن هایی که برای آبله مرغان استفاده می شوند، در درمان و پیشگیری از زونا هیچ اثری ندارند. در پاسخ به این سوال که آیا بیماری زونا واکسن دارد یا خیر نیز باید بدانید که واکسنی با نام Zostavax برای پیشگیری از زونا استفاده می شود که می تواند احتمال خطر ابتلا به بیماری را در سالمندان کاهش دهد. به علاوه این واکسن موجب می شود تا فرد در صورت ابتلا به بیماری خفیف تری مبتلا شود.

به طور کلی باید بدانید که هر چند که خطر ابتلا به این بیماری پایین است، اما نمی توان به طور کامل جلوی آن را گرفت. موضوع دیگری که باید به عنوان پرستار سالمند و یا فردی که وظیفه نگهداری از سالمند را برعهده دارد بدانید، این است که فردی که یک بار به زونا مبتلا شود، دیگر تا آخر عمر به این بیماری مبتلا نخواهد شد و ابتلای مجدد معمولاً بسیار نادر است.

روش درمان بیماری پوستی زونا

زونا معمولاً با جوش ها و تاول هایی سطحی روی شکم و گاهی اوقات دست و پاها ظاهر می شود. این بیماری معمولاً در نواحی حساس بروز نمی کند اما در صورت بروز معمولاً مشکلات جدی تری را برای بیمار ایجاد می کند. ظاهر شدن تاول ها در نواحی حساس بدن مثل چشم و گوش می تواند شنوایی و بینایی فرد را تحت تأثیر قرار دهد. از همین رو به عنوان پرستار سالمند یا فردی که وظیفه نگهداری از سالمند را برعهده دارد، در صورت مشاهده کوچک ترین علائم در مناطق حساس باید هر چه سریع تر فرد را نزد پزشک ببرید.

معمولاً جوش ها و تاول های ایجاد شده باید به مرور زمان از بین برود. به طور کلی بیماری زونا چندان جدی نیست و اگر فرد به موقع به پزشک مراجعه کند، به خوبی درمان خواهد شد. به طور کلی پوشش دادن بثورات پوستی، استفاده از داروهای مسکن برای کاهش درد و در برخی مواقع داروهای ضد ویروسی برای درمان مورد استفاده قرار می گیرند. این افراد بهتر است تا بهبود کاملاً از مواد غذایی سرشار از ویتامین B، سیر، پیاز، عرقیجات و دمنوش های مفید مثل اسطوخدوس، گل گاو زبان و بادرنجویه استفاده کنند و آب بیشتری بنوشند.

همه چیز درباره ی بیماری زونا

زونا یک بیماری عفونی نسبتاً دردناک است که به دلیل وجود التهابات پوستی و بدن دردی که دارد، فرد را تا چند روز تا چند هفته از زندگی روزمره دو نگاه می دارد. اگر شما به عنوان پرستار سالمند یا فردی که وظیفه نگهداری از سالمند را بر عهده دارد، با علائم و نشانه های بیماری آشنا باشید، می توانید به موقع اقدام به درمان کنید و از تشدید بیماری نیز جلوگیری نمایید.

سوالات متداول

بیماری زونا واگیردار است؟

برای جواب دقیق به این سوال که بیماری زونا واگیر است یا خیر فقط می توان گفت در صورتی واگیر است که تماس با تاول های پوستی داشته باشید پس در صورت پرستاری از سالمندان مبتلا به زونا باید بسیار مراقب باشید.

درمان درد زونا در سالمندان به چه صورتی است؟

استفاده از داروهای مسکن برای کاهش درد و در برخی مواقع داروهای ضد ویروسی برای درمان مورد استفاده قرار می گیرند.

علائم بیماری زونا چه چیزی است ؟

معمولاً افرادی که به زونا مبتلا می شوند تب و لرز خفیفی دارند. بیشتر این افراد درد شدید بدن و حالت سوزش و سوزن سوزن را در بدن خود احساس می کنند.

-