در این مطلب با زندگی و کارنامه‌ی هنری محسن تنابنده، بازیگر، کارگردان و فیلمنامه‌نویس ایرانی بیشتر آشنا خواهیم شد. 

در ادامه‌ی مطالب بیوگرافی،‌ امروز به معرفی محسن تنابنده، بازیگر، بازیگردان، کارگردان و فیلمنامه‌نویس سینمای ایران می‌پردازیم. محسن تنابنده متولد ۲۶ فروردین سال ۱۳۵۴ در تهران است. او فرزند دوم یک خانواده‌ی پر جمعیت به‌شمار می‌رود که سه برادر و سه خواهر دارد. خانواده‌ی تنابنده به‌دلیل شغل پدر، به پیکان‌شهر می‌روند و بعد از مدتی در اسلام‌شهر،‌ یکی از شهرهای حاشیه‌ی تهران، ساکن می‌شوند. وی مقاطع راهنمایی و دبیرستان خود را در اسلام‌شهر سپری کرد و پس از آن در از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران فارغ التحصیل رشته‌ی بازیگری شد. او درباره‌ی سال‌های جوانی و نوجوانی خود در اسلام‌شهر می‌گوید:

من قبل از اینکه دانشجوی رشته بازیگری بشوم، بهترین بازیگر جشنواره دانشجویی شدم. از کودکی که در آمفی تئاتر پیکان شهر نقش کرم دندان را بازی می کردم تا امروز که کمی در دنیای بازیگری مطرح شده ام، حال و هوایم عوض نشده است. همیشه به فکر تحقیق و پژوهش و بازی کردن و کودکی کردن هستم.

1

آغاز مسیر حرفه‌ایی

ایفای نقش در فیلم «دانه‌های ریز برف» نخستین تجربه‌ی سینمایی محسن تنابنده به‌شمار می‌رود

تنابنده فعالیت هنری خود را یک سال قبل از ورود به دانشگاه، با حضور در دو نمایش با کارگردانی حسن وارسته، آغاز کرد. نمایش‌های «بارعام» و «جریان عصبی»، نخستین فعالیت‌های حرفه‌ای محسن تنابنده به‌شمار می‌روند. او پس از حضور در نمایش‌های متعدد، به سراغ بازیگری در سینما رفت و در سال ۱۳۸۲ در فیلم سینمایی «دانه‌های ریز برف» به کارگردانی علیرضا امینی، نخستین تجربه‌ی سینمایی خود را کسب کرد. وی در این فیلم در نقش یک کارگر معدن به ایفای نقش می‌پردازد و درکنار بازیگرانی مانند مجید بهرامی و محمد سلطانی، بازی کرد.

 

بهترین فیلم‌ های محسن تنابنده


2

محسن تنابنده که اغلب او را برای هنرنمایی‌های بی‌نظیر او در فیلم‌های کمدی به یاد داریم، در فیلم‌هایی در سایر ژانر‌ها نیز بازی‌های به‌ یاد‌ماندنی کم نداشته است. شاید بتوان از فیلم «محمد رسول الله»، به کارگردانی مجید مجیدی به‌عنوان بهترین فیلم وی در ژانری غیر از کمدی، یاد کرد؛ فیلمی که در جوامع اسلامی بسیار محبوب شد و جوایز بین‌المللی زیادی را نیز کسب کرد. وی در این فیلم موفق، نقش ساموئل که یک تاجر یهودی است را بازی می‌کند.

اگر به ژانر اصلی او یعنی ژانر فیلم‌های کمدی برگردیم، انتخاب چند فیلم به‌عنوان بهترین‌ فیلم های محسن تنابنده کار آسانی نخواد بود. فیلم «سن پطرزبورگ» با کارگردانی بهروز افخمی، شاید بهترین فیلم او در این زمینه باشد. محسن تنابنده با هنرنمایی در این فیلم کمدی تحسین بسیاری از منتقدین و اهالی سینما را کسب کرد. داستان فیلم درباره‌ی دو خلافکار است که به‌دنبال گنجی که متعلق به تزار روسیه است، با داستان‌های مختلفی روبه‌رو می‌شوند. محسن تنابنده با کارگردانی فیلم «گینس» محصول سال ۱۳۹۳، برای نخستین بار، بازیگری و کارگردانی را همزمان را تجربه کرد. این فیلم بعد از اکران فروش خوبی داشت و به یکی از فیلم‌‌های خوب او تبدیل شد.

 

آغاز فعالیت در تلویزیون

فعالیت محسن تنابنده تنها به فیلم‌های سینمایی محدود نشد و حضور پررنگ او در سریال‌های تلویزیونی باعث ایجاد یک جریان جدید در ژانر سریال‌های کمدی شد. اولین فعالیت او در سریال‌های تلویزیونی، در سال ۱۳۸۵ اتفاق افتاد؛ او نویسنده‌ی سریال «زندگی به شرط خنده» به کارگردانی مهدی مظلومی بود. پس از آن در دومین تجربه‌ی خود این بار نویسندگی سریال «پیامک از دیار باقی» به کارگردانی سیروس مقدم را برعهده گرفت. اولین تجربه‌ی بازیگری او در یک سریال تلویزیونی به سال ۱۳۸۷ برمی‌گردد. حضور او در سریال «مامور بدرقه» به کارگردانی سعید سلطانی یکی از عوامل موفقیت آن سریال به‌شمار می‌رود. وی در این سریال نقش افشین را بازی می‌کند و درکنار بازیگرانی مانند سیروس گرجستانی، جواد رضویان و بهاره رهنما، به ایفای نقش می‌پردازد.

 

ماندگارترین نقش‌های محسن تنابنده


3

خیلی از اهالی سینما محسن تنابنده را با بازی بسیار خوب وی در سریال پایتخت می‌شناسند. بدون شک می‌توان از این سریال و شخصیت محسن تنابنده (نقی معمولی)، نه‌تنها به‌عنوان ماندگارترین نقش دوران بازیگری این هنرپیشه یاد کرد، بلکه می‌توان آن را یکی از ماندگارترین نقش‌‌های سریال‌های کمدی تاریخ سینما و تلویزیون ایران قلمداد کرد. اولین قسمت این سریال در نوروز سال ۱۳۹۰ روی آنتن رفت و امروز به یکی از ارکان اصلی تعطیلات سال نوی ما ایرانی‌ها تبدیل شده است. شخصیت او یعنی نقی معمولی، همسر هما و پدر سارا و نیکا، یکی از شخصیت‌های اصلی سریال و ماجراهای او و پسرخاله‌اش ارسطو، همیشه از جذاب‌ترین داستان‌های سریال بوده است. محسن تنابنده علاوه‌بر بازی در این سریال، نویسندگی آن را هم برعهده دارد.

5

از دیگر نقش‌های ماندگار وی می‌توان به هنرنمایی او در سریال «شاهگوش» اشاره کرد. این سریال کمدی به کارگردانی داوود میرباقری در سال ۱۳۹۲ در شبکه‌ی خانگی پخش شد و محسن تنابنده، در نقش‌های متفاوت با گریم‌های مختلف به ایفای نقش پرداخت؛ شخصیت‌های اسماعیل ذکاوت، اسفندیار مجبور و حاجی محسن طلایی، همگی با هنرنمایی او ماندگار شدند. آقای تنابنده برای بازی در سریال شاهگوش، تندیس بهترین بازیگر مرد را در جشنواره‌ی فیلم یاس در سال ۱۳۹۵ کسب کرد.

متفاوت‌ترین نقش و گریم محسن تنابنده، بدون شک متعلق به شخصیت او در سریال «ابله» است. این سریال در سال ۱۳۹۳ به کارگردانی کمال تبریزی ساخته و در شبکه‌ی خانگی پخش شد. او در این سریال با یک گریم بسیار متفاوت و دیدنی در نقش مادر بزرگ هوشنگ ایفای نقش می‌کند که هنوز پس از گذشت سال‌ها بسیاری او را با این نقش به یاد دارند.

 

جوایز محسن تنابنده

محسن تنابنده در جشنواره‌ی فیلم فجر حضور پررنگی داشته است. در سال ۱۳۸۸ و برای بازی در فیلم «استشهادی برای خدا»، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را کسب کرد تا اولین جایزه‌ی رسمی خود را در سینما تلویزیون ایران به‌دست آورده باشد. دو سال بعد و در سال ۱۳۸۸ برای بازی در فیلم‌های «سنگ اول» و «هفت دقیقه تا پاییز» توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را کسب کند و در سال ۱۳۹۵ برای بازی در فیلم «فراری» بار دیگر موفق به کسب این جایزه شد. او همچنین در سال ۱۳۸۹ برای بازی در فیلم «ندارها» دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را به خود اختصاص داد.

محسن تنابنده برای بازی در فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان» موفق شد جایزه‌ی بهترین بازیگر مرد را در جشنواره‌های فیلم استرالیا و هند کسب کند

آقای تنابنده در جشنواره‌های فیلم بین‌المللی هم عناوین زیادی را از آن خود کرده است؛ کسب تندیس بهترین بازیگر مرد،‌ برای بازی در فیلم «شکستن همزمان بیست استخوان»، در مراسم اهدای جوایز هشتمین جشنواره‌ی فیلم استرالیا در سال ۱۳۹۸ و کسب جایزه‌ی بهترین بازیگر مرد برای بازی در همان فیلم در جشنواره‌ی بین‌المللی فیلم دیورامای هند در سال ۱۳۹۷، از مهم‌ترین افتخارات بین‌المللی این بازیگر توانای ایرانی محسوب می‌شوند.

 

زندگی شخصی محسن تنابنده


4

محسن تنابنده درمورد زندگی شخصی خود بسیار محتاط است و تا جایی که می‌تواند سعی می‌کند در آرامش و دور از هیاهو‌ و حاشیه به زندگی خود بپردازد. وی با انتشار تصاویری از مراسم عقد خود در ۲۳ بهمن ۱۳۹۴، خبر ازدواجش را به‌طور رسمی اعلام کرد. همسر او، روشنک گلپا، هیچ‌گونه فعالیتی در سینما و تلویزیون نداشته است. محسن تنابنده و همسر او در سال ۱۳۹۶، تولد اولین نوزادشان را جشن گرفتند؛ نامی، نام اولین فرزند محسن تنابنده است.

-