دیجیتال مارکتینگ شاخه‌های مختلفی دارد. با شناخت درست شاخه های دیجیتال مارکتینگ و تفکیک آنها از یکدیگر می‌توانید تیمی عالی برای کسب و کار خود بسازید و با یک برنامه دیجیتال مارکتینگ عالی شاهد پیشرفت سریع تجارت و افزایش درآمدتان باشید. در غیر این صورت با سپردن چندین مسئولیت به یک فرد که ممکن است در برخی زمینه‌ها تخصص یا تجربه کافی نداشته باشد نه تنها نتیجه نمی‌گیرید بلکه ضرر هم می‌کنید.

این مقاله برای کسانی که قصد دارند یادگیری دیجیتال مارکتینگ را شروع کنند نیز مفید است. زیرا با شناخت زیرشاخه‌های این علم و انتخاب یک یا چند زیر شاخه می‌توان به یادگیری جهت داد و سریعتر وارد بازار کار شد.

1

تعریف ساده از دیجیتال مارکتینگ

ابتدا تعریفی ساده و کوتاه از دیجیتال مارکتینگ ارائه می‌دهیم:

به بازاریابی، تبلیغات و فروش محصول یا خدمات در بستر اینترنت به کمک ابزارهای دیجیتال، بازاریابی دیجیتال می‌گویند.

این علم روز به روز در حال گسترش است. در واقع هرچه به تعداد کاربران اینترنت اضافه می‌شود، هرچه سرعت اینترنت بیشتر و تکنولوژی برای استفاده از اینترنت پیشرفته‌تر می‌شود، نیاز به دیجیتال مارکتینگ نیز بیشتر حس می‌شود.

در حال حاضر محبوبیت اینترنت و خدمات اینترنتی در ایران بخصوص در دوران کرونا به قدری زیاد است که بیشتر کسب و کارها به اینترنتی شدن روی آوردند. امروزه مردم بیشتر خریدهای خود را از طریق اینترنت انجام می‌دهند.

 

حالا که با مفهموم و اهمیت دیجیتال مارکتینگ آشنا شدید در ادامه به بررسی مهمترین زیر شاخه های دیجیتال مارکتینگ می‌پردازیم.

 

سئو

سئو یا Search engineoptimization به معنای بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است. سئو از اصلیترین و مهمترین شاخه‌های دیجیتال مارکتینگ محسوب می‌شود.

سئو در واقع فعالیت‌ها و اقداماتی است که با انجام آنها روی سایت می‌توان رتبه سایت را در کلمات خاصی در موتورهای جستجو ارتقا داد. این ارتقا رتبه به صفحه اول و بخصوص لینک‌های اول باعث می‌شود تا کاربران بیشتری سایت را دیده و با کسب و کار آشنا شوند.

در واقع بعد از طراحی سایت اگر سئو انجام نشود و در صفحه اول قرار نگیرید ورودی زیادی نخواهید داشت. به همین دلیل سئو بسیار مهم است.

تبلیغات اینترنتی

تبلیغات اینترنتی انواع مختلفی دارد که بسته به نیاز کسب و کارها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این تبلیغات در افزایش فروش محصول و برندینگ تاثیر زیادی دارد.

مهمترین مزیت تبلیغات اینترنتی نسبت به سنتی این است که هزینه کمتری دربرخواهد داشت. اصولا نتایج بهتری نیز دارد. زیرا تبلیغات شما نه در یک شهر و یک محل خاص بلکه در کل کشور به نمایش درخواهد آمد و افراد بیشتری تبلیغ را خواهند دید.

تبلیغات اینترنتی در انواع رپرتاژ آگهی، تبلیغات بنری در سایر سایت‌ها، تبلیغات همسان، تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی یا تبلیغات در ابتدای ویدئوهای آپارات و … وجود دارد.

طراحی سایت      

 

بدون داشتن سایت، سئو و برخی تبلیغات اینترنتی بی‌معنی است. امروزه اکثر کسب و کارها باید سایتی برای خود داشته باشند. ولی برای تعداد اندکی از آنها ضرورتی به داشتن سایت وجود ندارد.

حتی اگر با حضور در شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام بتوانید به فروش برسید، داشتن سایت باعث می‌شود مردم به شما اعتماد بیشتری داشته باشند زیرا کسب و کارتان شکل رسمی‌تری به خود می‌گیرد.

 به علاوه برای سایت اینماد صادر می‌شود و افراد به راحتی می‌توانند برای خرید محصول یا خدمات به شما اعتماد کنند زیرا می‌دانند در صورت بروز مشکل مرجعی برای پیری و شکایت وجود دارد. به علاوه به صورت جداگانه از طریق سایت نیز مشتریانی داشته و فروش خود را افزایش می‌دهید.

در هرحال طراحی یک سایت برای ورود به دنیای کسب و کارهای اینترنتی ضروری است. اما فقط داشتن یک سایت کافی نیست. بهتر است طراحی سایت خود را به یک متخصص بسپارید. دیجیتال مارکتر به کمک طراح سایت، سایتی متناسب با نیازها و پسند کاربر طراحی خواهند کرد که کلیه فاکتورهای سایت یک کسب و کار معتبر و حرفه‌ای را داشته باشد.

بازاریابی محتوا

بازاریابی محتوایی در تبلیغات و بازاریابی سنتی نیز وجود دارد. اما شکل آن در دیجیتال مارکتینگ متفاوت است. در بازاریابی دیجیتال هدف ارائه اطلاعات ارزشمند و مفید به مخاطبان است. این کار باعث می‌شود مخاطبان برای مطالعه و دیدن محتوای باکیفیت و ارزشمند به سایت شما سر بزنند و همین موضوع باعث پیشی گرفتن از رقبا می‌شود.

تولید محتوای باکیفیت در ارتقا رتبه در موتورهای جستجو نیز نقش مستقیم دارد و در واقع یکی از تکنیک‌های سئو برای افزایش رتبه تولید محتوای مناسب است.

اگر به بازاریابی محتوایی و تولید محتوا علاقه دارید، پیشنهاد می‌کنیم دو پست «بازاریابی محتوایی» و «شروع تولید محتوا» را مطالعه کنید.

ایمیل مارکتینگ

شاید فکر کنید تبلیغات و اطلاع رسانی از طریق ایمیل چندان موثر نیست و مردم به ایمیل‌های خود توجهی نمی‌کنند. اما این تصور اشتباه است. اگر ایمیل مارکتینگ به درستی انجام شود با توجه به اینکه هزینه بالایی ندارد می‌تواند بسیار موثر باشد. البته گروه هدف نیز بسیار مهم است. شما باید با توجه به مخاطبان خود یک کمپین ایمیل مارکتینگ مناسب داشته باشید.

2
 

سوشال مارکتینگ

اهمیت فعالیت در شبکه‌های اجتماعی بر هیچ کسب و کاری پوشیده نیست. مردم امروزه علاقه زیادی به شبکه‌های اجتماعی دارند و زمان زیادی از روز را در این شبکه‌ها سپری می‌کنند. با توجه به حضور میلیاردی در شبکه‌های اجتماعی اهمیت این بستر در حوزه دیجیتال مارکتینگ کاملا مشخص است.

امروزه کسب و کارهای بسیاری در شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کنند و فروش بالایی نیز دارند در حالی که اگر مغازه داشتند ممکن بود فروش بالایی نداشته باشند. به علاوه هزینه‌های جانبی مغازه بالاتر از یک فروشگاه در شبکه‌های اجتماعی است.

هر کسب و کاری باید توجه کند مخاطبانش در چه شبکه‌هایی فعالیت می‌کنند و در همان شبکه‌ها حضور فعال و مستمر داشته باشد. لزومی به ساخت اکانت در تمامی شبکه‌های اجتماعی نیست.

آنالیز داده‌ها

در علم دیجیتال مارکتینگ ابزارهای مختلفی برای آنالیز دیتا وجود دارد. دیجیتال مارکتر نیز باید به این ابزار مسلط باشد و بتواند از طریق تحلیل داده‌های به دست آمده از ابزارهای مختلف نقاط ضعف و قوت کمپین‌ها را پیدا کرده و آنها را بهینه سازی کند.

سرچ کنسول، گوگل آنالیتیکس، گوگل ادز از مهمترین ابزارها هستند که یک دیجیتال مارکتر باید بتواند با آنها کار کند. البته شبکه‌های اجتماعی نیز در خود ابزارهایی جهت آنالیز دارند که مارکتر باید با آنها آشنا باشد.

سخن آخر

در این مقاله به معرفی مهمترین شاخه های دیجیتال مارکتینگ پرداختیم. متخصص شدن در هرکدام از این شاخه‌ها نیاز به صرف وقت زیادی داد. با این حال متخصص شدن در یک زمینه برای ورود به بازار کار کافی است. اما آشنایی با سایر شاخه‌ها نیز می‌تواند به شما کمک کند تا کسب و کار را بهتر مدیریت کرده و به هدف برسانید.

-