پیش از اینکه نگاهی دقیق به آینده ارزهای دیجیتال بیندازیم، بهتر است کمی به گذشته برگردیم و اصطلاحاتی مانند ارز دیجیتال، ارز دیجیتال ترون، لیبرا، دوج کوین و مانند آنها را به طور مختصر بررسی نماییم تا دریابیم که چرا در عین ورود برخی از ارزهای رمز پایه یا کارت‌های اعتباری به دنیای فیزیکی، اکثر آنها کاملاً ناملموس باقی مانده‌اند. پس‌ازآن به بررسی ارزهای دیجیتال آینده دار نیز خواهیم پرداخت.

1

به‌طورکلی ارزهای رمز پایه با رمزنگاری پیچیده، بستر ایجاد و پردازش ارزهای دیجیتال و معاملات آنها را در قالب سیستم‌هایی غیرمتمرکز، فراهم می‌آورند. رمزنگاری، معمولاً از سوی تیم‌هایی که فرآیند استخراج را به عهده دارند صورت می‌گیرد. طراحی ارزهای رمز پایه، تقریباً همیشه به‌گونه‌ای است که از دست‌کاری و کنترل دولت، خارج هستند.

آلت کوین به ارزهای ایجاد شده از بیت کوین گفته می‌شود که در برخی موارد شیفت کوین هم نامیده می‌شوند و از آنها به‌عنوان نسخه‌های اصلاح شده یا به عبارتی، بهبودیافته بیت کوین یاد می‌شود. می‌توان گفت که این ارزها ویژگی‌های چشمگیرتری نسبت به بین کوین دارند؛ ولی به لحاظ سطح امنیتی، هنوز با آن فاصله زیادی دارند.

 

معرفی مهم‌ترین ارزهای دیجیتالی غیر بیت کوین

در ادامه قصد داریم به مهم‌ترین ارزهای دیجیتال غیر از بیت کوین پیشگام بپردازیم. البته باید خاطرنشان شود که به دلیل اینکه از ژانویه ۲۰۲۱ بیش از ۴۰۰۰ ارز رمز پایه معرفی شده که برخی از آنها در بین سرمایه‌گذاران به محبوبیت زیادی دست یافته‌اند و حوزه‌های ارزهای رمزنگاری‌شده همیشه در حال گسترش است، امکان ارائه فهرستی جامع از این ارزها وجود ندارد.

درحالی‌که بیت کوین به‌عنوان یک پیشگام در دنیای ارزهای رمز پایه دیده می‌شود، تحلیلگران رویکردهای بسیاری برای ارزیابی توکن‌ها غیر از بیت کوین را در پیش می‌گیرند. به‌عنوان‌مثال معمول است که تحلیلگران اهمیت زیادی را به رتبه‌بندی سکه‌ها ازنظر محدودیت بازار نسبت می‌دهند. ما این مورد را موردتوجه قرار داده‌ایم؛ اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که ممکن است یک توکن دیجیتال در لیست، موجود باشد.

در ادامه به معرفی جایگزین‌های بیت کوین می‌پردازیم:

  • اتریوم (Ethereum)
 

اولین جایگزین بیت کوین، نوعی پلتفرم نرم‌افزاری غیرمتمرکز برای ساخت و اجرای قراردادهای هوشمند بدون هیچ‌گونه خرابی، تقلب، کنترل یا تداخل شخص ثالث، است که اتریوم نامیده می‌شود. هدف آن، ایجاد مجموعه‌ای غیرمتمرکز از محصولات مالی است که در دسترس تمام افراد در تمام کشورها قرار دارد. محبوبیت این ارز به آن دلیل است که افراد بدون زیرساخت‌ها و شناسه‌های دولتی می‌توانند به حساب‌های بانکی، وام‌ها، بیمه یا انواع محصولات مالی دیگر دسترسی پیدا کنند. اتر در سال ۲۰۱۵ راه‌اندازی شد و در حال حاضر، پس از بیت کوین دومین ارز دیجیتالی است. از ژانویه ۲۰۲۱، حد مجاز بازار اتر تقریباً ۱۹ درصد از بیت کوین است. از ژانویه ۲۰۲۱، اتریوم از ارزش بازاری معادل ۱۳۸.۳ میلیارد دلار برخوردار بود که درنتیجه فرآیند امکان بهبود سرعت معاملات و گواه اثبات سهام، امکان مشارکت و پردازش معاملات شرکت‌کنندگان را در قالب شبکه‌ای ایمن فراهم آورد. به فعالان این عرصه، پاداش اتری مشابه بهره حساب تعلق می‌گیرد.

  • لایت کوین (Litecoin)

ازجمله اولین ارزهای رمز پایه که از آن با عنوان نقره دیجیتال دنیای رمزارز یاد می‌شود، لایت کوین است. این ارز بر شبکه پرداخت جهانی با منبع باز مبتنی است که توسط هیچ مرجع مرکزی کنترل نمی‌شود و از بسیاری جهات شبیه بیت کوین است؛ اما سرعت تولید بلاک‌های آن سریع‌تر و درنتیجه زمان تأیید تراکنش نیز زودتر روی می‌دهد. از ژانویه ۲۰۲۱، لایت کوین از ارزش بازار ۱۰.۱ میلیارد دلاری برخوردار بود که به آن جایگاه ششمین ارز رمزنگاری‌شده جهان را اعطا می‌کند.

  • کاردانو (Cardano)
 

به عقیده بسیاری، کاردانو می‌تواند همان نسخه بهبودیافته اتریوم با قابلیت‌های بیشتر باشد که پس از معرفی، خیلی زود به محبوبیت جهانی دست یافت و نماد ارزی آن ADA است. بااینکه، این ارز هم ادعای میزبانی پلتفرم‌های غیرمتمرکز را دارد؛ اما اتریوم همچنان در این زمینه پیشتاز است. از ژانویه ۲۰۲۱، کاردانو ارزش بازاری معادل ۹.۸ میلیارد دلار دارد.

  • تتر (Tether)

یکی از اولین‌ها و محبوب‌ترین‌ ارزهای رمزنگاری‌شده که قصد دارد به‌منظور کاهش نوسانات خود، به یک ارز یا نقطه مرجع خاصی اتصال یابد و نوسانات قیمت را مرتفع کند، تتر است که نماد ارزی آن USDT است. هدف آن جذب کاربرانی تا حد امکان محتاط است و قیمت آن به‌صورت مستقیم به دلار آمریکا بستگی دارد. این سیستم به کاربران امکان می‌دهد که انتقال ارز از ارزهای رمزپایه دیگر را به دلار آمریکا و به هنگام‌تر از تبدیل واقعی به ارز معمولی انجام دهد.

این ارز، در سال ۲۰۱۴ راه‌اندازی شد و پلتفرمی مجهز به بلاکچین برای استفاده آسان از ارزهای فیات به روش دیجیتالی معرفی شد. این پلتفرم با استفاده از فن‌آوری‌های مربوطه برای معامله در ارزهای سنتی، نوسانات و پیچیدگی‌های مرتبط با ارزهای دیجیتالی را به حداقل رساند.

در ژانویه ۲۰۲۱، تتر به‌عنوان سومین ارز رمزنگاری‌شده با ارزش بازاری معادل ۲۴.۴ میلیارد دلار بود.

  • دوج کوین (DogeCoin)
 

یکی از ارزهای دیجیتال پرطرفدار که در دسامبر ۲۰۱۳ پا به بازار ارز دیجیتال گذاشت، دوج کوین بود. درواقع، در آن زمان یک ارز دیجیتال تلفنی با تعداد کاربران مشتاق و زیاد بود. جالب اینجا است که این ارز تنها ارزی است که قیمت آن در جامعه کاربران، اولویت اصلی محسوب نمی‌شود و درواقع ابزار سرمایه‌گذاری محسوب نمی‌شود و موارد کاربرد آن در چند سال گذشته در فعالیت‌های خیرخواهانه بوده است.

ازاین‌رو، دوج کوین را می‌توان در زمره ارزهای ارزان یا بسیار ارزان، دسته‌بندی کرد. این ارز در حال حاضر ۰.۰۰۳ دلار قیمت دارد.

رالی قیمت متفاوت بیت کوین

اگرچه افزایش قیمت فعلی بیت کوین، ممکن است یادآور جهش بدنام آن در دسامبر ۲۰۱۷ باشد که نتیجه‌ای جز ناامیدی برای سرمایه‌گذاران نداشت؛ اما این روزها، بیت کوین توسط مؤسسات سرمایه‌گذاری بزرگی مانند فیدلتی (چهارمین شرکت بزرگ مدیریت دارایی)، شرکت خدمات مالی و بانکداری جی. پی مورگان و سیستم پرداخت جهانی پی پال، در حال گام برداشتن در فضای رمزنگاری است.

جالب اینجاست که نه‌تنها امکان خرید آن برای دیگران را فراهم می‌کنند، بلکه خود این شرکت‌ها نیز برای حمایت، از آنها خریداری کرده و درواقع میلیون‌ها دلار بیت کوین ذخیره می‌کنند. این خبر خوبی است، زیرا دارندگان بیت کوین سودای فروش کمتری در سر خواهند داشت. به‌هرروی، اگرچه احتیاط سرلوحه کار بسیاری از این نهادها است، اما خوش‌بینی زیادی در مورد آینده ارز رمزنگاری‌شده در سال جدید و بعدازآن وجود دارد؛ ولی این باعث نمی‌شود که ریسک‌های پیش روی این بازار را در نظر نگیریم.

ریسک‌های بالقوه بازار بیت کوین

 

ازجمله مهم‌ترین ریسک‌های بیت کوین، بی‌ثباتی آن است. ممکن است تهدیدهای امنیتی ازجمله حمله ۵۱ درصدی و به‌دست آوردن کنترل از سوی اکثریت ماینرها، به وقوع بپیوندد و معاملات مختل شوند. البته، علاقه‌مندی شرکت‌هایی مانند پی پال برای هجوم خرید و در دسترس مردم قرار دادن آن در سراسر جهان، می‌تواند به این معنی باشد که ارز رمزنگاری‌شده در آینده مالی، موضوعی مهم‌تر و مشخص‌تر خواهد بود.

کدام ارز دیجیتال آینده درخشان‌تری دارد؟

ارزهای رمز پایه در سال ۲۰۱۸ عملکردی بسیار قابل‌بحث داشتند؛ ولی همچنان به فعالیت خود برای جذب سرمایه‌گذاران جدید در سال ۲۰۲۱ نیز ادامه می‌دهند؛ اما بیشتر مبتدیان دریافتن بهترین ارز رمزنگاری‌شده برای سرمایه‌گذاری، مشکل دارند. به‌هرروی سؤالاتی از قبیل اینکه «آیا باید در بیت کوین سرمایه‌گذاری کنم؟» یا «آیا باید در سرمایه‌گذاری اتریوم شرکت کنم؟» همواره مطرح است.

 

اگر به‌نوعی بپرسیم که بیشترین اطلاعاتی که از ارز رمز پایه دارید، چیست؟ احتمالاً پاسخ آن بیت کوین است. این بزرگ‌ترین ارز رمزنگاری‌شده است که در حال حاضر ۴۰ درصد سهم کل بازار را در اختیار دارد و بااینکه از قدیمی‌ترین ارزهای رمزنگاری‌شده است هنوز هم بر بازار تسلط دارد؛ بنابراین، اگر بیت کوین مانند سال ۲۰۱۷ جهش داشته باشد سرمایه‌گذاری در بیت کوین، ایده خوبی برای سال ۲۰۲۱ محسوب می‌شود. قیمت بیت کوین هرروز دستخوش تغییرات زیادی است و طی چند سال گذشته شاهد فرازوفرودهای زیادی بوده است.

در ادامه به بهترین ارزهای رمزگذاری شده برای خرید می‌پردازیم:

  • بهترین پذیرش به لحاظ خرده‌فروشی: بیت کوین
  • بیشترین اشتیاق بازار: اتریوم
  • بهترین ارز به لحاظ نقل‌وانتقال سریع: ریپل
  • بهترین ارز به لحاظ بلاک چین: ارز دیجیتال ایاس (EOS)
  • بهترین جایگزین برای بیت کوین: بیت کوین کَش
  • بهترین ارز به لحاظ زمان معامله: لایت کوین
  • داشتن بیشترین پتانسیل رشد: چین لینک
  • 3

سؤالات پرتکرار

۱.مزایای ارزهای رمزگذاری شده چیست؟

ارزهای رمزگذاری شده در مقایسه با بانک‌داری سنتی، انتقال پول و ارزهای فیات، مزایای مختلفی دارند که ازجمله آنها می‌توان به حریم خصوصی، تمرکززدایی، فراوانی، قراردادهای هوشمند و هزینه نقل‌وانتقال آن اشاره کرد.

۲. معایب ارزهای رمزگذاری شده چیست؟

ارزهای رمزنگاری‌شده برخی ملاحظات را در اختیار سرمایه‌گذاران به لحاظ انجام سرمایه‌گذاری‌های ایمن‌تر قرار می‌دهد. منصفانه است که بگوییم در این مرحله اولیه، ارز رمزنگاری‌شده ایمنی ندارد؛ ولی با برنامه‌ریزی دقیق، می‌توان ریسک‌ها را محدود کرد و درعین‌حال در صورت لزوم، امکان خروج از تجارت نیز برای سرمایه‌گذار فراهم است. ازجمله معایب آن می‌توان به اتخاذ بازار، از رواج افتادن، ریسک نقدینگی، خطر نوسان هنگام نوسانات قیمت و ریسک شخص ثالث اشاره کرد.

۳. بازار ارزهای رمز پایه تاکنون چگونه بوده است؟

نخستین ارز رمزنگاری‌شده، یعنی بیت کوین، در سال ۲۰۰۹ اختراع شد ولی واقعاً تا سال ۲۰۱۳ اطلاعات زیادی در مورد بیت کوین وجود نداشت. حتی کسی فکر نمی‌کرد که این ارز برای سرمایه‌گذاری بهترین باشد. بااین‌حال از سال ۲۰۱۳، بازار ارزهای رمزنگاری‌شده رشد چشمگیری داشته است. اکنون بیش از ۱۵۰۰ ارز رمزنگاری‌شده مختلف وجود دارد که همگی در کمتر از ۵ سال ایجاد شده‌اند. در سال ۲۰۱۷، این ارز رمزنگاری‌شده واقعاً منفجر شد. ارزش بازار این ارزها ۴۰۰۰ درصد رشد و از رقم حدود ۲۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷، به بیش از ۴۵۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ رسید.

۴.چگونه می‌توانم تجارت ارز رمزنگاری‌شده را یاد بگیرم؟

شما دو گزینه پیش رو دارید: استفاده از صرافی یا استفاده از کارگزاری فارکس. در گزینه اول، شما بیت کویت یا آلت کوین را مستقیماً می‌خرید و می‌فروشید، درحالی‌که در کارگزاری فارکس، دارایی دیجیتال خواهید داشت. به همین دلیل و به دلیل قابلیت حمل، بسیاری از معامله گران ارزهای رمزنگاری صرافی را ترجیح می‌دهند و گاهی اوقات از بیش از یک صرافی، استفاده می‌کنند.

۵.چگونه می‌توانم کارگزاری مطمئن پیدا کنم؟

ازآنجاکه کارگزاران مختلف دارای نقاط قوت مختلف هستند، بهتر است بدانید کدام نوع کارگزار مناسب منافع ارز رمزنگاری‌شده شما است. برخی از کارگزاران یک بستر معاملاتی اجتماعی ارائه می‌دهند که می‌توانید با استفاده از آن، معاملات سایر معامله‌گران رمزنگاری را در حساب خود کپی کنید. درحالی‌که صرافی‌های رمزنگاری می‌توانند توانایی انجام معاملات در انتخاب گسترده‌تری از آلت کوین‌ها داشته باشند.

-