مشتریان ایرانی هاچ‌بک‌های کوچک یا میکروکارها را با دوو ماتیز شناختند، خودرویی کوچک و کارآمد که به خوبی ثابت کرد نباید از روی ابعاد و اندازه خودرویی را قضاوت کنیم! پس از توقف تولید خودروهای دوو در ایران، مدیران خودرو تصمیم گرفت تا با استفاده از شهرت ماتیز، نمونه چینی آن یعنی چری QQ را با نام ام وی ام 110 به بازار ایران عرضه کند. نسل نخست این خودرو طی سال‌های 1384 تا 1395 و در قالب نسخه‌های سه سیلندر و چهار سیلندر به بازار ایران عرضه شد.

 

13

 

 
نخستین نمونه‌ها از ام وی ام 110 با موتور سه سیلندر به دست مصرف‌کنندگان رسیدند اما مدتی بعد مدیران خودرو این هاچ‌بک کوچک را به موتور چهار سیلندر مجهز کرد. این اقدام سبب شد تا ام وی ام 110 به هاچ‌بکی چابک و کوچک تبدیل شود که مناسب استفاده در فضاهای شهری است. مدیران خودرو طی بازه کوتاهی ام وی ام 110 چهارسیلندر را با گیربکس اتوماتیک نیز به تولید رساند.
 
 
 
 

بررسی ام وی ام 110

میکروها یا خودروهای فوق کوچک از دل بحران‌های نفتی قرن بیستم بیرون آمدند و به مرور توسعه یافتند. دهه 1990 و 2000 میلادی دوران اوج میکروکارها بود، در این دوره هزاران خودرو کوچک از برندهای مختلف روانه بازارهای جهانی شدند که تمامی آن‌ها یک مزیت کلیدی داشتند: صرفه‌جویی در مصرف سوخت. بدیهی است که خودروسازان چینی تازه وارد در قرن بیست و یکم نیز تمایل داشتند تا سهمی از این کیک بزرگ داشته باشند. از این رو چری دست روی یکی از مشهورترین میکروکارهای آسیایی یعنی دوو ماتیز گذاشت و نسخه چینی آن را با نام چری QQ به بازار فرستاد. در همان زمان نیز مدیران خودرو به تازگی فعالیتش را در بازار ایران آغاز کرده بود، از این رو ام وی ام 110 را به همراه سایر محصولاتش همچون ام وی ام 530 و ایکس 33 به بازار فرستاد. نسل نخست ام وی ام 110 تا سال 1395 روی خط تولید مدیران خودرو قرار داشت و سپس با نسل دوم ملقب به ام وی ام 110s جایگزین شد.

داخل ام وی ام 110

فضای داخلی ام وی ام 110 چهارسیلندر به راحتی شما را به یک یا دو دهه قبل می‌برد و حتی می‌توان کابین ام وی ام 110 چهارسیلندر را به پرایدهای قدیمی تشبیه کرد. فضای داخلی این هاچ‌بک از دو رنگ مشکی و کرم تشکیل شده است که البته این دو رنگ به صورت متناسب مورد استفاده قرار نگرفته‌اند. تقریبا تمامی کابین ام وی ام 110 چهارسیلندر کرم رنگ است اما قسمت میانی داشبورد که شامل کنترلرهای سیستم صوتی و سیستم تهویه می‌شود، مشکی رنگ است.

 

علاوه بر موارد گفته شده، تقریبا تمامی قسمت‌های کابین ام وی ام 110 چهارسیلندر از پلاستیک خشک ساخته شده‌اند که در گذر زمان دچار پوسیدگی و شکستگی می‌شود. بنابراین اگر مالک یک ام وی ام 110 چهارسیلندر هستید، با خرید لوازمی همچون روکش صندلی و روکش داشبورد، عمر قطعات کابین اتومبیل را افزایش دهید.

طراحی ام وی ام 110

ام وی ام 110 در دورانی خلق شد که خودروسازان چینی به کپی برداری واضح از محصولات خارجی مشهور بودند؛ از این رو به راحتی می‌توان تشخیص داد که ام وی ام 110 یک کپی کامل از دوو ماتیز کره‌ای است. لازم به ذکر است که ام وی ام 110 چهار سیلندر و سه سیلندر از نظر ظاهری تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و تنها از روی نوشته‌های درج شده روی درب عقب خودرو و روف ‌رک سقف می‌توان تفاوت آن‌ها را تشخیص داد.

 

ظاهر کلی ام وی ام 110 چهارسیلندر کاملا شبیه به دوو ماتیز است. ابعاد کوچک، درب‌های بزرگ، چراغ‌های گرد و سقف بلند از جمله مشخصه‌های ظاهری این خودرو هستند. البته طراحان چری ظاهر ام وی ام 110 چهارسیلندر را به طور کامل کپی نکرده‌اند و با بزرگ کردن ابعاد چراغ‌ها و تغییر گرافیک‌ آن‌ها، سعی کرده‌اند تا محصول خود را متمایز جلوه دهند. ام وی ام 110 چهارسیلندر در مقایسه با نسخه سه سیلندر یک روف رک اضافه دارد که موجب تمایز این خودرو از تیپ ضعیف‌تر شده است.

 

مشخصات ام وی ام 110

همان‌طور که از نام ام وی ام 110 چهارسیلندر مشخص است، پیشرانه این خودرو چهار سیلندر دارد و حجم آن نیز به 1.1 لیتر بالغ می‌شود. حداکثر راندمان این پیشرانه کوچک تنفس طبیعی 68 اسب‌بخار قدرت و 90 نیوتن‌متر گشتاور است. گیربکس‌های پنج سرعته دستی یا پنج سرعته اتوماتیک نیز وظیفه انتقال قدرت به چرخ‌های جلو را در ام وی ام 110 چهارسیلندر برعهده دارند.

 

شتاب صفر تا صد رسمی ام وی ام 110 چهارسیلندر دنده‌ای 13 ثانیه اعلام شده است اما به نظر نمی‌رسد این خودرو بتواند در دنیای واقعی چنین رکوردی را به ثبت برساند. مهم‌ترین مزیت ام وی ام 110 چهارسیلندر نیز پابرجا است؛ این هاچ‌بک کوچک تنها 3.7 لیتر در صد کیلومتر بنزین می‌سوزاند که رقم مطلوبی محسوب می‌شود.

 

امکانات و تجهیزات ام وی ام 110

ام وی ام 110 چهارسیلندر به زبان ساده یک خودرو کاملا ساده است. در حقیقت هر آپشنی که در پراید می‌بینید، در ام وی ام 110 چهارسیلندر نیز مشاهده می‌شود و چیزی فراتر از آن را نخواهید یافت. البته سطح انتظار مشتریان از ام وی ام 110 چهارسیلندر نیز چندان عجیب نیست، چرا که این خودرو جزو ارزان‌ترین محصولات مدیران خودرو در بازار ایران بوده است. از جمله امکانات رفاهی و ایمنی ام وی ام 110 چهارسیلندر می‌توان به این موارد اشاره کرد: سیستم ترمز ضد قفل، چراغ‌های مه شکن جلو و عقب، سیستم صوتی به همراه چهار بلندگو، دو کیسه هوا، سیستم تهویه دستی، صندلی‌های عقب تاشو، روکش صندلی پارچه‌ای و آینه‌های جانبی با تنظیم برقی.

 
 

رقبای ام وی ام 110 در بازار

ام وی ام 110 چهارسیلندر در زمان عرضه به بازار با محصولات خانواده پراید رقابت می‌کرد و این رقابت اکنون در بازار خودروهای کارکرده نیز وجود دارد. قیمت بالاتر ام وی ام 110 نسبت به پراید، سبب شد تا استقبال از این خودرو کمرنگ باشد و تنها گروه‌های خاصی از مشتریان این خودرو را برای خرید انتخاب کنند. با گذر زمان شرایط برای ام وی ام 110 چهارسیلندر سخت‌تر شد، چرا که خودروهای اقتصادی سایپا همچون تیبا و تیبا 2 نیز این هاچ بک چینی را به چالش کشیدند. در شرایط فعلی بازار، تنها مشتریانی که به دنبال یک خودرو شهری بسیار کوچک هستند اقدام به خرید ام وی ام 110 چهارسیلندر می‌کنند. همچنین این خودرو برای رانندگان تازه کار بسیار مناسب است، چرا که شعاع گردش اندکی دارد و به راحتی می‌توان آن را پارک کرد. مصرف سوخت اندک ام وی ام 110 چهارسیلندر نیز دیگر مزیت این خودرو است، هرچند نباید از قیمت قطعات یدکی و محدودیت خدمات پس از فروش آن صرف نظر کرد.

-